За втори път кметът на Стара Загора организира среща за запазването на комплекс „Марица изток“

1839
Част от участниците в срещата, която организираха на 7 юли 2017 г. в Стара Загора кметът Живко Тодоров и синдикалните организации на КТ "Подкрепа" и КНСБ в защита на комплекс "Марица изток". Споразумението за сътрудничество, което в понеделник подписаха кметът на Стара Загора и РС на КНСБ, представляван от регионалния координатор Галина Кирчева

На 24 септември в „Мини Марица-изток“ по искане на КНСБ ще се проведе среща с енергийния министър Теменужка Петкова и евродепутати, инициирана от кмета на Стара Загора Живко Тодоров и синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

На нея ще бъдат обсъдени най-належащите в момента проблеми, свързани с бъдещето на енергийния комплекс – механизмът за капацитет и дерогациите на въглищните централи, за които има фиксирани точни срокове, но спазването им към днешна дата е под въпрос. Очаква се също да бъде обсъдено създаването на работни групи за изработване на стратегия, както и идеята за среща в Брюксел с представители на Полша, чиято електрическа енергия се осигурява основно от въглищни централи.

За организираната на 24 септември среща беше съобщено в понеделник след подписването на споразумение за сътрудничество между кмета и Регионален съвет на КНСБ – Стара Загора, в което двете страни заявяват, че ще си сътрудничат ефективно за постигането на конкретни резултати в интерес на старозагорската общественост. Кандидатът за трети кметски мандат Живко Тодоров и синдикатите са изразили готовност да си сътрудничат и в борбата за запазването на комплекс „Марица изток“. „Трябва да положим максимални усилия комплексът да работи максимално дълго на пълен капацитет“, категоричен бе Живко Тодоров. По думите му няма друга алтернатива за държавата. „Аз като кмет ще се боря за запазване на комплекса“, допълни Тодоров. В края на миналата седмица той е провел срещи в Европейския парламент с Юнус Омаржи, председател на Комисията по регионално развитие, както и с евродепутати от Румъния и Полша. Заедно с българския евродепутат Андрей Новаков са стартирали инициатива за защита на комплекса на регионално равнище. Ще се осъществят и връзки с други засегнати региони от Полша, Румъния и Германия за обща платформа. „В момента имаме уникален шанс в новия парламент. Не сме против екологията, но всичко трябва да става с последователни стъпки и ясна стратегия. Ще се борим и за създаване на Фонд за подкрепа на регионите“, каза още Тодоров.

Това е втората поред среща за спасяването на комплекс „Марица изток“, която организират кметът на Стара Загора и синдикалните организации. Първата се състоя на 7 юли 2017 г. с участието на премиера Бойко Борисов, председателя на ПЕС Сергей Станишев, представители на енергийната комисия в Народното събрание, директорите на централите и въгдобивното дружество в Източномаришкия комплекс и евродепутати от различни политически сили. Тя беше организирана в екшън порядък заради предстоящото тогава гласуване в Европейския парламент на Регламента на ЕК за големите горивни инсталации, определяйки трудно изпълними от въглищните централи екологични норми. Точно на тази среща стана известно, че българските евродепутати са научили за този важен за българските ТЕЦ-ове документ буквално в 12 без 5. Месец по-късно Референтният документ на ЕК все пак беше приет въпреки констатирано нарушение в процедурата по гласуването му, но срещата на 7 юли в Стара Загора стана причината правителство и евродепутати да проумеят, че комплекс „Марица изток“ е единственият гарант за сигурността на енергийната ни система и енергийната независимост на България. От тази среща стартираха и действията за предоставяне на дерогации на въглищните централи заради Регламента на ЕК, които към настоящия момент необяснимо защо не са приключили. Де факто решение за дерогация получи само държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, но понастоящем се обжалва в съда от една екологична организация и не е в сила, а ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ все още чакат обещаните си дерогации, въпреки че още преди 2 години внесоха в МОСВ изискуеми документи. Точно този проблем е един от неотложните по време на предстоящата среща на 24 септември в „Мини Марица-изток“. Тогава се очаква и министър Петкова да съобщи докъде се е стигнало и с механизма за капацитет, по който предстоят няколко процедури, включително и защита пред ЕК, а крайният срок за подписването на договорите с въглищните централи е 31 декември 2019 г.

Йовка НИКОЛОВА