Защо му е на Гълъбово завод за отпадъци?

398
Кметът на Гълъбово Николай Тонев

Бизнесът с боклука, в който са посветени тесен кръг от хора, явно е печеливш, но някой дава ли си сметка какво ще се случи с комплекс „Марица изток“?

Кметът на Гълъбово Николай Тонев е поръчал на чужди експерти проект за завод за преработка на отпадъци на стойност 180 млн. евро. Това беше съобщено на 11 септември по време на среща, инициирана от ръководството на Общината с недоволни от обгазяванията граждани, за изясняване на ситуацията след спиране дейността на ТЕЦ „Брикел“ по решение на РИОСВ – Стара Загора, заради установено използване на неразрешен вид гориво.

Пред присъстващите кметът Николай Тонев съобщи, че е поръчал на италиански експерти да подготвят предпроектно проучване за изграждането на модерен, пето поколение, завод за преработка на неопасни битови отпадъци. Изграждането на завода щяло да струва над 180 млн. евро. В него се предвиждало да бъдат преработвани на първо време около 100 000 т отпадъци от общината, които засега се транспортират до регионалното депо край старозагорското село Ракитница и това струва изключително скъпо.

„Запознах се с опита на Неапол и Милано, където има такива заводи, това е бъдещето, защото загробването на отпадъците е вече отминал етап. В бъдещия завод ще могат да се преработват отпадъците и от съседни общини, а защо не и от внос, ако всичко отговаря на екозаконодателството ни!“, категоричен бе Тонев, който преди няколко дни бе подкрепен от БСП за нов, пети кметски мандат.

На фона на проблемите, които бяха създадени на жителите на Гълъбово след експерименталното изгаряне на

17 000 тона RDF и почти двойно повече количество слама в ТЕЦ „Брикел“ за около 1 месец, заявката на кмета за изграждането на завод за отпадъци в града няма как да бъде приета с овации от местните. Бизнесът с вносния боклук, който стартира в България с покровителството на МОСВ и в момента е обект на прокурорска проверка, провокира негативна реакция след цялата българската общественост. На „нокти“ са и енергийните специалисти, защото на територията на община Гълъбово се намират ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и ТЕЦ „EЙ и ЕС Гълъбово“, а недалеко – и най-голямата държавна топлоцентрала ТЕЦ „Марица изток 2“, които не си позволяват експерименти с отпадъци и горят единствено и само български въглища от „Мини Марица-изток“. Съмненията са, че бизнесът с боклука, в който са посветени тесен кръг от хора, ще създаде големи проблеми на комплекс „Марица изток“, осигуряващ над 45% от електроенергията на България, който и без това се следи под лупа както от екологичните организации, така и от решилата да спасява планетата Земя Европейска комисия.

(СН)