Защо кметът Живко Тодоров отмени допълнителните мерки срещу COVID-19?

231
Дали е бил прав здравният министър Кирил Ананиев ще стане ясно около Великден

Четири дни след като беше издадена заповедта на МЗ броят на заразените в Старозагорско се увеличи от 8 на 15

На 7 април на кметът на община Стара Загора Живко Тодоров отмени допълнителни противоепидемични мерки, въведени преди това срещу разпространението на коронавируса.

Въз основа на негова заповед беше възстановена дейността на Автогара Стара Загора и обслужването на междуселищните автобусни линии от общинската транспортна схема. Отпадна ограничението за разходката на домашни любимци в радиус от 250 метра от постоянния или настоящ адрес на собственика, както и въведените противоепидемични мерки за осъществяване на превенция и контрол на територията на ромския квартал „Лозенец“. Отменени бяха и мерките, свързани със събирането на повече от двама пълнолетни или групи от малолетни или непълнолетни на открити обществени места.

Подобни заповеди издадоха и всички общински кметове, въпреки че целта на всеки един от тях, познаващ спецификата на своя регион, е била да се ограничи до минимум струпването на хора на едно място.

В основата на решенията им стои заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 6 април, с която се отменят дoпълнитeлнитe oгpaничeния, въвeдeни от органите на местната власт… С аргумента да помогне на фермерите и земеделските стопани, с мотива, че кметските заповеди не били в съответствие съc Зaкoнa зa здpaвeтo и cъc Зaкoнa зa мepкитe и дeйcтвиятa пo вpeмe нa извънpeднoтo пoлoжeниe, oбявeнo c peшeниe нa Hapoднoтo cъбpaниe oт 13 мapт 2020 г.

Дали министърът на здравеопазването е бил прав става ясно от данните. За страната от 8 март, когато бяха установени първите две положителни проби с коронавирус, до 6 април (близо месец) имаше регистрирани 549 случая на зараза. А само четири дни по-късно броят на установените с COVID-19 скочи до 618. За Старозагорска област през изминалите 4 дни броят на заразените е нараснал от 8 на 15!?

А според специалистите пикът на коронавируса у нас се очаква около Великденските празници…

Йовка НИКОЛОВА