Засадиха „Музикална гора“ край Стара Загора

478

Поредна зелена инициатива за пореден път обедини старозагорци днес. Целият колектив на Държавна опера – Стара Загора, и приятели на изкуството засадиха на площ от 3 дка 2000 фиданки от дъб цер, осигурени от Държавно горско стопанство. Ако младите дръвчета се хванат, Стара Загора ще има първата в България „Музикална гора“.

Инициативата на колектива на Операта се организира в навечерието на 28 февруари, когато през 1895 г. митрополит Методий Кусев засажда първите фиданки на Ахмак баир, за да се превърне това опустошено място в сакралното за старозагорци Аязмо, в зеленото сърце на Стара Загора.

В екопроявата се включиха и областният управител Гергана Микова с двама от заместниците си – Димитър Драчев и Красимир Червилов, зам.-кметовете на Община Стара Загора Милена Желева и Красимира Чахова, представители на различни институции, неправителствени организации и граждани.

Зам.-кметът Милена Желева припомни, че през 2019 г. Община Стара Загора извърши една от най-мащабните залесителни кампании, като такава беше насрочена и за 2020 година, но за съжаление, заради противоепидемичните мерки, тя не беше осъществена. Желева обяви, че до края на месец март се предвижда на площ от 380 декара да бъдат засадени нови още 10 000 фиданки от цер. Целта е Стара Загора да се превърне в най-зеления град в България, като ежегодно бъде извършвано залесяване на обезлесените от пожари и незаконна сеч терени.

(СН)