Заралията Валентин Генчев – с евробронз от Москва ‘2021

29

Възпитаникът на треньора Стоян Стоянов стана и вицешампион в изтласкването

И старозагорец се включи във впечатляващото представяне на българските щанги на Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени ‘2021 в Москва. Там „трикольорите“ печелят медал след медал, а поредното отличие го заслужи 21-годишният дебютант Валентин Генчев. Възпитаникът на заралийския СК „Берое – 2008“ си осигури бронза в категория до 67 кг, наред със среброто в изтласкването. Другият наш представител Петър Ангелов пък остана седми в крайното класиране.

И двамата завършиха изхвърлянето с по 138 кг, като изпълниха програмата максимум от по три успешни опита: Ангелов със 130, 135 и 138 кг за шестото място в движението и Генчев със 132, 136 и 138 кг за седмата позиция преди паузата. В изтласкването Генчев бе голямата изненада и разочарова много от фаворитите. Българинът направи три отлични опита – на 168, 173 и 177 кг, с които си осигури двубой 315 кг, достатъчни за бронза, а с последното си излизане на подиума грабна и среброто в движението. Шампион с 323 кг е турчинът Мохамед Озбек, а втори е италианецът Мирко Дзани с 318 кг.

Дебютантът сега при мъжете Валентин Генчев е представител на школата от Града на липите с треньор Стоян Стоянов и преди две години спечели бронзов медал на Европейския шампионат U20.

С три златни, един сребърен и един бронзов медала в двубоите България остава лидер в класирането по нации, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, второто място на Ивана Петрова и бронзът на Валентин Генчев. Нашите са лидери и в общото подреждане с всички отличия в движенията със 7 златни, три сребърни и два бронзови медала.

(СН)