Заради съдебни дела Митрополията не успя да изпълни инвестиционното си намерение за ресторант „Аязмото“

847
Одобреният вече идеен проект за имота предвижда да бъдат запазени очертанията на някогашния ресторант, който е бил създаден за палата на България на някогашното Експо `1970

Предложение за удължаване с 3 години на договора за дарението ще бъде гледано на предстоящата сесия на ОбС Стара Загора

Допълнително споразумение към договора от януари 2019 година за дарение на имот в парк „Митрополит Методий Кусев“, по силата на който Община Стара Загора предоставя на Старозагорската митрополия сградата на някогашния балкантуристски ресторант „Аязмото“ за създаването на църковен музей на негово място, предстои да одобрят местните старейшини.

Чрез споразумението ще се удължи с 3 години срокът за инвестиционното намерение, уточнява кметът Живко Тодоров, който се позовава на писмо от Старозагорския митрополит Киприан.

В него владиката е напомнил, че на практика до момента Митрополията не е можела да упражни правата си над имота, в това число и да поръча изготвянето на проект за бъдещия музей поради наличието на няколко съдебни дела.

Срещу дарението на имота са възроптали граждани и прокурор, но в крайна сметка Административният съд е приключил споровете в полза на Митрополията и тя е могла да упражнява правата си едва от лятото на м.г.

Очаква се решението за удължаване на срока да бъде взето на 25 февруари, когато е редовното заседание на местния парламент.

В договора е записано, че на мястото на някогашния луксозен ресторант ще се изгради център за православното историческо наследство с природонаучна сбирка. По предварителни пресмятания за целта ще бъдат инвестирани между 5 и 8 млн. лв., които ще бъдат събрани от дарители у нас и чужбина.

Дарението включва сграда с разгърната площ от 2 086 кв. м и лятна градина от 582 кв. м.

Припомняме, че имотът беше закупен от Община Стара Загора от банка-кредитор на бившия собственик Стойчо Кълвачев за 285 000 лв. през 2013 година. В съседство с някогашния ресторант са гробът на първия Старозагорски митрополит Методий Кусев и параклиса „Свети Теодор Тирон“.

Христо ХРИСТОВ