Заради блокирания подстъп към АМ „Тракия“ спират ремонта на пътя Чирпан – Стара Загора

1630
Блокадата на подстъпа към АМ "Тракия", заради която се спира ремонтът от пътен възел Свобода към Стара Загора

„Ремонтът на път II-66 от пътен възел Свобода към Стара Загора ще бъде спрян заради блокадата на подстъпа на магистрала „Тракия“ от протестиращи“, съобщи директорът на Областно пътно управление Илия Златев. Той уточни, че ремонтът е започнал преди седмица. До сега работници изрязвали крайпътните храсти, днес е трябвало да бъде пусната техника за фрезоване на асфалта, което обаче се е оказало невъзможно. „Заради палатковия лагер, който спря най-прекия достъп от Стара Загора към АМ „Тракия“, целият транспортен поток е насочен през пътен възел Свобода. Ако вкараме техника там, движението ще бъде изключително затруднено, да не кажа невъзможно, а имаме графици, които трябва да изпълняваме“, обясни директорът на ОПУ.

До кога ще продължи палатковият лагер на подстъпа към АМ „Тракия“ (на пътя Стара Загора – Хасково), никой не е в състояние да прогнозира. Протестиращите са там от 31 август и настояват да бъдат допуснати на автошествие до детелината на магистралата и обратно. От полицията обаче отказаха това да се случи.

Без резултат остана и проведената среща по инициатива на кмета на Стара Загора Живко Тодоров с протестиращите на 3 август. Тогава той обеща, че ще им съдейства пред институциите за автошествието, но настоя да му бъде изпратено официално писмо-уведомление с намеренията им и поиска гаранция, че няма да блокират автомагистралата.

На следващия ден обаче протестиращите разпространиха отворено писмо до медиите и институциите, в което определиха предложението на кмета като „недопустимо и дори обидно“.

„След като няма компромис от страна на институциите, събота и неделя ние ще увеличим присъствието си на блокадата. В палатковия лагер при нас ще дойде и десидентът Николай Колев-Босия“, заяви пред медията ни един от организаторите на протеста в Стара Загора Митко Трайков.

Йовка НИКОЛОВА