Започна проверка в единствената у нас ферма за норки

844
След кратък словесен спор представителите на КАЖИ не бяха допуснати до територията на фермата за норки край село Маджерито

Представители на МЗХГ, БАБХ и Център за оценка на риска по хранителната верига влязоха днес в единствената действаща ферма за отглеждане на норки край старозагорското село Маджерито, собственост на „Градус“ АД, за да извършат проверка за условията, при които се работи там. Проверяващите са водени от главния експерт д-р Димитър Беровски от дирекция „Политики по агрохранителната верига“.

Проверката е разпоредена от служебния министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков след протест в столицата и среща с представители на сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ), които настояват за закриване на фермата, тъй като според техни данни тя не отговаряла на здравните изисквания и хуманното отношение към животните.

До обекта след няколкоминутен спор с управителя на фермата Силвия Йорданова не бяха допуснати представители на КАЖИ, тъй като имената им не фигурирали в списъка на проверяващите. В разговор с недопуснатите управителят на фермата за норки обясни, че изпълнява решение на собствениците и че на проверяващите органи ще бъде предоставена цялата поискана информация.

Пред представители на медиите Петя Алтимирска, председател на УС на сдружение КАЖИ изрази недоумението си, че не са допуснати въпреки публично заявеното обещание от служебния министър. Според нея това им право е записано в Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност. Алтимирска съобщи, че настояват да се дадат отговори дали животните са били тествани за COVID-19 и какви са резултатите от тестовете. И също, че не приема отказа за тази информация под претекст, че ставало въпрос за търговска тайна, както им заявили от МЗХГ.

Петър ХРИСТОВ

      Епицентърът „Градус“!?

Б.Р. Вероятно старозагорската компания „Градус“, осигуряваща работа на 1700 души, пряко заети в производството на птиче месо, продукти от него и яйца, е любимият прицел на сдружение КАЖИ. Преди Великден от сдружението разпространиха призив българите да не купуват яйца от кокошки, които се отглеждат в клетки, а в деня на официалното назначение на служебния кабинет организираха протест пред МС срещу единствената ферма у нас за норки. Тоест срещу старозагорската „Градус“ АД. В протеста очаквано се включиха и политици от новото статукво начело с Мая Манолова, която председателстваше Комисията по ревизията в бившето вече 45-о НС. И в която основният нарочен виновник за „корупционното управление на правителството на Борисов“, според показанията на нейния „свидетел“, се оказа… фирма „Градус“.

Както медията ни вече съобщи, фермата за норки край старозагорското село Маджерито беше разкрита с цел оползотворяване на биологичния отпадък от клането на птиците, отглеждани от „Градус“, поради липсата на работещи екарисажи в България, приватизирани по време на управлението на Иван Костов. Ако тази ферма бъде закрита, под въпрос остава биологичният отпадък, който няма как да бъде депониран в депа за битови отпадъци. Вменяването на внушения, че фермата за норки край Маджерито е източник на зараза с COVID-19, до сега не бяха потвърдени от нито една официална институция. Но пък, ако целта е да бъде ликвидирана фирма „Градус“, както е тръгнало, може и да се случи… Въпросът е каква ще е съдбата на хилядите служители на фирмата. За Старозагорска област „проблемът „Градус“ ще й дойде в повече, на фона на неясното бъдеще на комплекс „Марица изток“ и десетките хиляди заети в него.

И не е изключено непремерени политически ходове, гарнирани с мераци на НПО-та (такива са многобройни и по линия на „Марица изток“), да доведат до срив на социалната ни система.

Йовка НИКОЛОВА