Започна поставянето на втората ваксина на медиците от Старозагорска област

134

От 25 януари стартира изследване с бързи антигенни тестове срещу COVID-19 на педагогическия персонал

Започва поетапното поставяне на втората доза от ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19 на заявилите желание медици, работещи на първа линия в област Стара Загора. Това съобщиха от РЗИ, където днес беше получен необходимият брой флакони от ваксината за поставяне на втората доза на лекарите, имунизирали се в края на 2020 г.

При получаване на ново количество ваксина ще продължи имунизирането на медицински лица, попадащи във Фаза 1 на Националния ваксинационен план – лекари от извънболничната медицинска помощ в медицински центрове, диагностично-консултативни центрове, групови и индивидуални практики, стоматолози и фармацевти, уточниха от старозагорската здравна инспекция.

Предвид необходимостта от стартирането на ваксинация на лица, попадащи във Фаза 2 на Плана, са предприети подготвителни действия. Общият брой на желаещите да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 персонал и потребители в социални институции към днешна дата на територията на област Стара Загора е 306, а на педагогическия и непедагогическия персонал в детските градини и в системата на средното образование – 990.

Съгласно писмо на Министерството на здравеопазването в периода 25 януари – 3 февруари ще се проведе организирано изследване на желаещите от педагогически и непедагогически персонал с бързи антигенни тестове срещу COVID-19, информираха още от РЗИ.

(СН)