Започна зографисването на храма в село Опълченец

159
Възстановеният в някогашния си блясък иконостас в храма "Възнесение Господне" в братядаскаловското село Опълченец

Вече е възстановена красотата на иконостаса в църквата „Възнесение Господне“

Започна работата по зографисване стените на храма „Възнесение Господне“ в братядаскаловското село Опълченец. Вече е завършена реставрацията на иконостаса и се очаква за празника св. Спас църквата да бъде преосветена, съобщи Мария Истаткова, която с приятелката си д-р Жанета Минкова от две години правят и невъзможното построеният през далечната 1911 г. молитвен дом да се върне към нов живот.

С помощта на пожелал анонимност щедър благодетел са събрани необходимите средства за преобразяването на 110-годишната черква в селото, където живеят малко над 220 души. Старозагорската митрополия е възложила зографисването на казанлъшката художничка Радостина Павлова, която, освен на иконостаса, е успяла да върне предишния блясък и на творбата „Великият архийерей“, рисувана от ученика на Иван Мърквичка Радомир Мандов (1883-1947).

Повече от две години Мария Истаткова и д-р Жанета Минкова правят и невъзможното да върнат към нов живот селската черква

Този образ е оцелял по чудо през десетилетията немара само защото бил прикрит от владишкия трон. За ценността на стенописа първоначално се произнесли майсторите – реставратори Стефан Аенски и Вацлав Копецки, които изпаднали в истински възторг от находката. По думите им тя била сред най-добрите работи на зографа и при всички случаи трябвало да бъде запазена и при евентуално реставриране на останалите похабени канонични творби да се спазва стилът му. Очакванията са зографисването на стените и тавана, където течовете преди години похабили образа на Бог Саваот, да продължи през цялата година. Радостина Павлова е възпитаник на първия випуск иконографи от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Велико Търново. От 1998 г. е учител в Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък. Участвала е в проектиране и изписване стенописването на множество храмове.

Момент от възстановяването на иконостаса

Заради работата на художничката за великденските празници в храма няма да има служба, коментира Мария Истаткова, но това няма да попречи на вярващите да ударят новата камбана и да запалят свещички в празничната нощ. Почти десетилетие църквата си нямала енорийски свещеник…

Според намерените документи градежът на църквата започнал през 1908 г.върху терен от 2 дка земя, дарени от някой си дядо Дойно. Според легендата в стените на черквата вградили за якост сянката на 9-годишно момченце, което месеци по-късно починало от невярна болест. На фасадата личи годината 1911-а, но документите твърдят, че освещаването е станало 12 години по-късно –  на 7 май 1923 г., от тогавашния митрополит Павел. На владиката се наложило след време да прави преосвещаване, защото през 1928 г. Чирпанското земетресение събаря камбанарията и се наложило майстори да я зидат отново.

Христо ХРИСТОВ