Започва XVII Маратон „Четяща Стара Загора“

218
Част от писателите на маратона

Библиотека „Родина“ и партньорите й канят всички любители на книгата да участват в Маратона на четенето „Четяща Стара Загора“, което стартира от 1 април и се провежда за осемнадесети път в Града на липите. Събитието е част от Националната програма „Походът на книгите“, организиран ежегодно от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга“ и се посвещава на Международния ден на детската книга – 2 април, и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

В Стара Загора се осъществява по инициатива на библиотека „Родина“, в партньорство с РБ „Захарий Княжески“ и Община Стара Загора, с подкрепата на Фондация „Детски книги“, Музей „Литературна Стара Загора“, Къща-музей „Гео Милев“, ИК „Жанет 45“, ИК „Персей“, изд. „Точица“, изд. „Мармот“, изд. „Ясна книга“, Изложбена зала „Байер“, Държавен куклен театър – Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев“ и местни медии.

В четенията с деца и ученици организаторите разчитат на поети, писатели, журналисти, студенти и библиотекари, актьори и общественици.

В Маратона „Четяща Стара Загора“ до момента са се включили 12 обществени и училищни библиотеки, 14 читалища, 22 училища, 17 детски градини, 18 културни институти, социални домове, пенсионерски клубове, НПО, кметства и 11 села от общината. Гости на старозагорци през април ще са писателите Джан Карсън от Северна Ирландия, Боян Йорданов, Димитър Недялков, Илко Капелев, Тодор П. Тодоров, пишещите за деца и възрастни Йорданка Белева и Иванка Могилска, детските автори Зорница Христова, Доника Ризова, Марин Трошанов и Таня Петкова, създателите на екологичната „Офлайн поредица за деца“ Пепа Павлова, Борис Иванов и акад. Марин Кадиев.

В инициативите на „Четяща Стара Загора“ се включват и старозагорските поети и писатели Мария Донева, Таньо Клисуров, Виолета Бончева, Екатерина Стратиева, Никола Райков, Надежда Станилова, Димитър Никленов, Евгени Черепов, Живка Барова, Мира Дочева, Румяна Николаева, художниците Милен Иванов и Дилян Бакалски, актьорите Анна-Валерия Гостанян и Любомир Желев от Държавен куклен театър и др.

Кулминацията ще е на 20 април, когато ще се проведе празникът „Четяща Стара Загора“ в парк „5-и октомври“, на работното си място, в класната стая, клуба, бизнес офиса, кварталното кафене или в семейна среда.

Участието в Маратона е нерегламентирано и доброволно. Състои се в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема.

Резултатите от Маратона ще бъдат илюстрирани на уебсайта на библиотека „Родина“ и в социалните мрежи – изпращайте снимки и клипчета на имейл: librodinabg@gmail.com.

От 1 април до 28 септември библиотека „Родина“ приема и творби на участниците в Четиридесетото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. Информация за статута и регламента на конкурса е налична на https://www.hanchev.rodina-bg.org

(СН)