Започва цялостно обследване на Паметника на Свободата

344

В средата на април ще започне цялостното обследване и заснемане (сантиметър по сантиметър) на Паметника на Свободата, след което ще започне изработка на идеен и работен проект за пълен ремонт и реставрация.

Вече е сключен договор със спечелилото обществената поръчка столично архитектурно бюро „Вамос“, като стойността на дейностите е малко над 180 000 лв., уточни директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. За изпълнение на обществената поръчка са кандидатствали три лицензирани фирми.

Очаква се проектите да станат факт в началото на следващата 2022 година, срокът е труден за прогнозиране поради две съгласувателни процедури. Едва след това ще се обяви нова поръчка за изпълнител на конкретните дейности, като стартът ще бъде вероятно през 2023 година. Д-р Ангелов припомня, че последният и то частичен ремонт на официално осветения на 26 август 1934 година паметник е правен преди 4 десетилетия.

За тазгодишното честване на 3 март паметникът ще посрещне традиционното множество, обграден с предпазни мрежи поради опасност от откъртване на отделни каменни блокове. Във вътрешността му все пак ще може да се влиза, но при спазване на противоепидемичните мерки и то след края на официалната церемония, която ще се проведе на площадката, откъдето започват последните сто стъпала.

Дни преди Националния празник все още няма яснота кой от държавните лица ще бъде на върха. Вече е зареден резервоарът с горивото за Вечния огън, подменен е и огромният национален трибагреник на пилона. Заради очакванията за хилядно множество има готовност охраната да бъде осъществена от над 200 униформени полицаи от МВР дирекциите в Стара Загора и Габрово. Официален домакин е област Габрово, заупокойната литургия, чието начало е от 11:30 часа, ще бъде отслужена от Старозагорския митрополит Киприан, но най-вероятно към него ще се присъедини и Великотърновският Григорий.

Директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ припомня, че през 2017 година е било направено геодезическо заснемане на паметника, в началото на 2018-а е бил издаден акт за държавна собственост.

Христо ХРИСТОВ