Зам.-председателят на НС Емил Христов: Чака ни много натоварена година, която ще предреши изборите през 2021-ва

756

Какви са перспективите и предизвикателствата през новата 2020 г. за страната и Стара Загора? Защо популизмът се оказа голям проблем не само у нас, но и в Европа, и докъде може да стигне политическото противоборство? Какъв е най-големият политически и управленчески извод за ГЕРБ? Отговорите четете в интервюто на „Старозагорски новини“ със зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов:

-Г-н Христов, оставихме зад гърба си 2019 г., изборна година, изпълнена с немалко страсти. Каква е вашата лична оценка за отминалите 12 месеца?

– Моето мнение е, че отминалата календарна година бе добра за България като цяло. Страната продължи да се развива и да върви напред. Това неминуемо е добър знак, още повече имайки предвид случващото се около нас – на Балканите, в Европа и по света. Споменахте, че 2019 г. бе изборна година. Факт е, че на два пъти българските граждани трябваше да отидат до урните, за да заявят своите предпочитания. ГЕРБ отново бе припозната като партията, която се ползва с най-голямото доверие сред българските избиратели. Резултатите от двата вота обаче показаха и нещо друго. БСП започна да се трансформира от политическа сила от друг мащаб. Ще напомня само, че в Старозагорска област левицата вече е трета политическа сила. Това е реалността. Предполагам, че това отстъпление на социалистите ще продължи и за в бъдеще. Двата вота обаче бяха белязани от ниска избирателна активност. Логично се появи въпросът какво се случва. Едно от грешните тълкувания е, че хората вече са се дистанцирали от политиката, защото нямат никакъв избор. Аз лично имам друго обяснение. Когато хората не са доволни от управлението, те го изразят по категоричен начин. Неведнъж съм подчертавал, че ние като управляващи допускаме грешки, но смятам, че българският народ на два пъти заяви своето отношение към ГЕРБ и начина на управление на национално и местно ниво. Опитите за представянето на ниското участие като липса на доверие не са съвсем коректни. В тази връзка искам да отбележа, че навсякъде в Европа и света популизмът е във възход. Той избуя далеч не от нищото, а зае освободени от политическите партии позиции. Ние вече сме принудени да се научим да живеем с популизма и да даваме съответния отпор на всички политически призиви и предложения от подобно естество. Това е необходимо, защото популистите не са онези, които могат да носят политическа отговорност. Смятам, че държавите със силно управление, ще продължат да се развиват за сметка на онези, които са се поддали и предали пред него. Говорейки си за популизъм искам да споделя и едно лично мое убеждение. Не споделям мнението, че Европа би могла да спаси света от климатичните промени. Единичните действия на страните от Стария континент просто не биха били достатъчни за изпълнението на тази огромна цел. Мисля си обаче, че това е тема на един отделен разговор. Борбата срещу популизма е борба срещу всички онези, които по нечестен начин се опитват да се доберат до властта. За целта обаче е нужно и гражданите да отсяват важното и осъществимото от популисткото. Що се отнася до случващото се на политическата сцена през 2019г., то веднага бих откроил едно явление. От БСП не спряха да водят битка на два фронта. Единият бе насочен срещу управляващото мнозинство и опитите то да бъде дестабилизирано, но другият бе вътрешнопартийният. За щастие резултат от напъните на левицата по първото направление просто липсваше и държавата продължи да се развива устойчиво.

– Защо смятате, че в икономически план страната ни изпраща успешна и добра година?

– Проблеми не липсват, но неведнъж бе отчетено повишението на доходите. Говорим и за заплати, а и за пенсиите на нашите родители. В тази връзка ще спомена и темповете на развитие на промишлеността и икономиката. БВП на страната продължава да нараства. Кредитният рейтинг на България бе повишен, което е показателно за доверието на международните финансови институции към управлението и страната ни. Всичко това се усеща и по стандарта на живот на българските граждани. Устойчивото развитие е много лесно видимо и конкретно в нашия град – Стара Загора. Тези добри икономически новини дават своя отпечатък и в сфери като образованието и културата. Искам да напомня, че през 2019 г. Държавна опера – Стара Загора, бе отличена с две награди „Кристална лира“, драматичният и кукленият театри се развиват също много добре. Т.е., когато имаме развитие на икономиката, това се отразява благотворно и на сфери като образование и култура.

– През 2019г. не липсваха политически сътресения, скандали и протести в различни сфери. Вие говорихте вече за опитите на опозицията да дестабилизира управлението, но най-знаковите като „Апартаментгейт“ и сътресенията в малкия коалиционен партньор не дойдоха от страна на левицата.

– Не смятам, че чак толкова много трябва да обръщаме внимание на подобен тип събития, приемайки ги като нещо изключително и значимо. Това е нормално стечение на политическия живот, имайки предвид събитийността в Европа, САЩ и други страни по света. Това са политическите реалности. Разбира се, че нямам никакво намерение да омаловажавам случилото се до момента около „Апартаментгейт“ и оттеглянето на Цветан Цветанов. Не бива да неглижираме и кризата с питейната вода в Перник. Просто искам да кажа, че това се случва навсякъде. Целта на ГЕРБ като политическа сила е да дава пример. Ние показахме как една отговорна партия трябва да процедира при подобни случаи. Ако всички останали политически сили действаха по този начин, правенето на политика у нас би било на съвсем различно ниво.

– Кой е най-големият политически и управленски извод за ГЕРБ, с който влизате в новата 2020 г.?

– ГЕРБ като партия се развива непрестанно. Даваме си сметка, че пред хората трябва да излизаме с чисто сърце и да сме такива, каквито те искат да бъдат онези, които ги управляват. Що се отнася до настоящата година държа да отбележа, че сме в началото на много важна година за страната. С течение на времето ще попаднем в основния фокус за всички политически сили – предстоящите през пролетта на 2021 г. парламентарни избори. Това до голяма степен ще напрегне обстановката на политическата сцена. Надявам се, разумът ще надделее и определени политици няма да се опитат да счупят държавата. Политическото противоборство не трябва да преминава разумната граница, след която влизаме в дебрите на рушенето на държавността и дискредитиране на институциите. За съжаление, поне до момента действията на опозицията винаги са били в тази посока. Чака ни много натоварена година, която ще предреши изхода от изборите през 2021-а. 2020 г. е важна за България и Европа. Много е важно какви основи ще изградим за нашето бъдеще напред.

– Заговорихте за предстоящите догодина парламентарни избори. Виждате ли желание и възможности в „Обединени патриоти“ за изпълнение на пълния управленски мандат?

– Умишлено до момента не съм коментирал случващото се в ОП, защото това са техни решения. Ако говорим за желание да се работи в интерес на България, то такова има в по-голяма степен в партия ГЕРБ. Ние сме големият партньори и ние носим сериозна управленска отговорност. ГЕРБ бе партията, която направи отстъпка, за да бъде приет бюджетът на страната за 2020 г. Това е пример за правенето и воденето на разумна политика. В тази посока е и категоричното ни намерение да реализираме заложеното превъоръжаване и модернизиране на българската армия. Отнасяме немалко критики, но вече и с подкрепата на нашите партньори смятам, че ще изпълним една отговорна управленска крачка. Десетилетното пренебрегване на силите на българската армия е опасно и ние нямаме право повече да отлагаме тези действия, които стартирахме. Това е изпълнение и на нашите ангажименти към НАТО. Наред с превъоръжаването и модернизираното на военновъздушните сили, флота и българската пехота, ще увеличим и заплащането на нашите военни.

– Важна година за страната, важна и за Стара Загора!

– Надявам се, че през 2020 г. нашият град ще продължи да се развива както досега. Зад тези добри резултати на Стара Загора обаче стои едно разумно управление, което успя да ни нареди сред водещите градове в България. Трябва да отбележа, че нашият град е недооценен от националните медии. Аз вярвам, че ще дойде ден, в който на всичко онова, което бе направено в Стара Загора в продължение на години, ще бъде отдадено нужното внимание. Искам да подчертая в тази връзка, че министър-председателят Бойко Борисов е усетил и забелязал особеното в нашия град. Нека старозагорци да знаят, че Града на липите, поетите и правите улици въобще не е незабелязан и неглижиран. В политически план ние тук сме образец и работата между отделните партии може да служи за пример. Останалите ни колеги в страната трябва да се поучат от Стара Загора по отношение на това как се защитават политически позиции. Надявам се, че всички ние ще продължим да подкрепя това управление. Да, трябва да отбележа, че има известна горчивина от онова, което се случва напоследък в общинския съвет. Вярвам обаче, че новите съветници с течение на времето ще намерят своето място и част от техните виждания ще се променят, за да могат те самите да защитават своите виждания без с това да нанасят вреди нито на останалите политически партии, нито на обществото като цяло. За финал искам да пожелая една успешна 2020 г. за всички старозагорци. Нека бъде изпълнена със здраве и повече хубави моменти.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ