Зам.-председателят на НС Емил Христов направи родолюбив жест към 90 старозагорски ученици

2704
Паметникът на свободата

Благодарение на личния жест на зам.-председателя на НС Емил Христов общо 90 старозагорски гимназисти и част от членовете на Младежкия общински съвет ще имат възможност да посетят тържествата на връх Шипка на 3 март. За честването на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство там ще бъдат двамата патриарси на Руската и Българската православни църкви – Кирил и Неофит, президентът на Р България Румен Радев, председателят на парламента Цвета Караянчева, руският посланик Анатолий Макаров и редица още известни личности.

Заради VIP-участниците и въведените охранителни мерки достъпът до заветния български връх на 3 март ще става само чрез предварително организиран транспорт, заявен в няколко институции, свързани с организацията на честването на юбилейната годишнина.

Емил Христов

Старозагорският народен представител Емил Христов е успял да да се „включи в протокола“ и с лични средства е осигурил два автобуса, с които старозагорските гимназисти ще успеят да станат преки участници в организираното честване, събиращо в едно героизма на руските войни и български опълченци, и платената с много българска кръв свобода.

„Длъжници сме на всички знайни и незнайни хора, осеели с костите си българската земя преди 140 години, за да бъдат строшени оковите на робството. Ако имах възможност, щях да заведа стотици старозагорски деца на символа на Свободата – връх Шипка, за да усетят на място историческата тръпка. Но заради ограничителния режим и поради факта, че хиляди българи от цялата страна искат да отдадат почит към освободителите, успях да осигуря само два автобуса. Но съм сигурен, че тези 90 младежи, които ще успеят да станат част от честванията, ще споделят тръпката с останалите си съученици“, сподели днес за медията ни зам.-председателят на Народното събрание.

Осигурените от него автобуси ще тръгнат от северната страна на Драматичен театър „Гео Милев“ в 6:30 часа на 3 март. За всеки автобус е осигурен отговорник-педагог, който ще се грижи за поверената му група гимназисти.

Йовка НИКОЛОВА