Законът за розата се очаква да бъде приет след ваканцията на депутатите

182
Големите притеснения на розопроизводителите тази година са свързани с неяснотите около пазара и цената на розовия цвят

Розопроизводители възлагат сериозни надежди на бъдещия нормативен акт

„Текстовете на законопроекта трябва да решат проблема с неизплащането или забавянето на парите от страна на преработватели към производители“. Това заяви пред медията ни Зара Клисурова от Националния клонов съюз на производителите на маслодайна роза. Думите й идват броени дни, след като народните представители в Комисията по земеделие приеха с пълно единодушие текстовете на законопроекта, свързан с розопроизводството у нас. Кризата с пазара на розов цвят през месец май 2018 г. принуди стопаните да поискат намесата на държавата в регламентирането на отглеждането, продажбата и преработката на маслодайната роза. Още тогава вече бившият земеделски министър Румен Порожанов обеща пред протестиращите розопроизводители, че ще бъде създаден подобен законопроект. Година и половина по-късно изглежда, че процедурата е в своята финална фаза.

След Коледно-новогодишната ваканция на депутатите се очаква Законът за розопроизводството да влезе в пленарна зала за окончателното му разглеждане и приемане. „При последните ни срещи секторът призова народните представители да се обединят и да не се бави повече приемането на текстовете“, подчерта Клисурова. Тя разкри, че розопроизводителите възлагат сериозни надежди на законопроекта. „Ще е нужно време, за да изчистим всички спънки, но към момента имаме усещането, че с приемането на закона ще бъдат решени основните проблеми, които касаят всеки един обикновен производител и ще се създаде ясна система на заплащане на розовия цвят от преработватели към стопани“, обясни Зара Клисурова.

В рамките на дискусиите около законопроекта е било уточнено също, че Консултативният съвет по земеделие ще се събира преди старта на всяка кампания. Целта е производители и преработватели да уточняват по време на заседанието цената, на която ще бъде изкупуват продукцията. Наред с ангажиментите на купувачите законопроектът въвежда и задължение към самите стопани, коментира Клисурова. По думите й предстои целият сектор да бъде изваден на светло. „Хората, които не са регистрирани, няма да имат правото да подписват договори за изкупуване на розов цвят с преработвателите. Това е достатъчен стимул колегите от бранша да излязат от сивия сектор, защото в договора между двете страни ще бъде записано до кога най-късно стопанинът трябва да получи дължимите средства. По този начин ще имаме една сигурност за вземанията си и няма да изпадаме в ситуация да чакаме и да се надяваме по няколко години, че парите ни ще бъдат преведени“, посочи още Клисурова.

Ако бъде приет в началото на идната 2020 г. Законът за розопроизводството ще заработи още в предстоящата кампания по прибиране на розовият цвят в България. Тогава предстои да станат известни неговите достойнства и недостатъци. Всичко към момента е в ръцете на народните представители, които предстои да подновят работата си след 25-дневна почивка.

Живко ИВАНОВ