Заедно сме в празниците, но не и в делниците

146
Част от участниците в ритуала в Стара Загора на 22 септември

С тържествен общоградски ритуал, организиран от Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада, в парк „Александър Стамболийски“ вчера бе отдадена почит пред всички, допринесли за обявяването на България за независима държава преди 114 години.

„През 1908 г. на този ден българският народ прави поредната важна крачка към заявяването на своя суверенитет. Обявява своята независимост по категоричен начин. Историците казват, че този момент е бляскав за българската дипломация. България е била и е велика държава. Само след няколко седмици част от кандидатите за народни представители, които са днес сред нас, ще бъдат в управлението на нашата държава. Знайте, че независимостта не е само спомен, не е само исторически факт, който ни събира пред паметниците. Тя е отговорност. Тя бива ценна, когато се чува гласът на народа. Завършвам с думите, които цар Фердинанд произнася на 22 септември 1908 година в църквата „Св. четиридесет мъченици“ – Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ! Честит празник!“, заяви в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

В отбелязването на паметната дата се включиха болшинството от водачите на листи за народни представители за Старозагорски избирателен район. Всички носиха букети, всички бяха рамо да рамо в името на онова велико дело, сторено преди 114 г., когато български държавници се осмелиха да отхвърлят политическата и финансова зависимост на България от Османската империя, наложена ни от големите европейски държави с Берлински договор.

След 2 октомври т.г. тези, които вчера стояха рамо да рамо, ще бъдат заклети врагове, както се случи и с предходните три Народни събрания.

Дано този път е различно, защото след този празник на българската гордост предстоят изключително трудни дни за българския народ.

(СН)