Задържаха участник в телефонна измама, извършена в Стара Загора

747

48-годишен жител на Силистра е задържан за съучастие в телефонна измама на територията на Стара Загора след жалба на 80-годишна жена, която се простила с 2 100 евро и златни бижута за 10 бона.

Измамата е била осъществена по обяд на 22 юли. Обитателката на апартамент на ул. „Георги Байданов“ в Града на липите била въведена в заблуждение, че помага на полицията за залавянето на опасен престъпник. Жената хвърлила от терасата на жилището си найлонов плик с евро и бижута, но час по-късно установила, че е жертва на измама и побързала да подаде сигнал във Второ РУ „Полиция“.

48-годишният В.А. е бил задържан в хода на съвместна акция на криминалисти от Стара Загора и Русе. При претърсване на карания от него „Фиат Мареа“ са намерени парите и накитите.

Изяснява се дали „мулето“ има „пръст“ в още два случая на измами, осъществени на същата дата в Стара Загора, за които има подадени жалби от 78-годишен мъж и 83-годишна жена.

Възрастните старозагорци „изгорели“ с около 3 бона в левове, долари, евро и турски лири. В оставените от тях пакети на различни места под кошове за боклук по улиците имало и голямо количество златни пръстени и други накити.

Над 30 са сигналите за телефонни измами на територията на Стара Загора през последните два месеца, до момента са залавяни само крайните „звена“ от престъпните схеми. Задържаните се разминават с условни присъди, показва съдебната справка.

Петър ХРИСТОВ