Задържаха старозагорско семейство с антични монети и икони

232

Семейство старозагорци е било задържано в рамките на специализирана акция на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР за пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани с културно-исторически ценности.

При извършен обиск на семейния автомобил „Ауди“, използван основно от съпругата, 33-годишната Р.Г., от багажника и жабката са иззети 8 римски монети, православен кръст от жълт метал, 3 старинни икони с неизяснен към момента произход и други 9 предмета от Античността. При последвал обиск в семейното жилище не са били открити други ценни вещи, подлежащи на деклариране, Р.Г. и 44-годишният Г.Г. не са обявили, че са колекционери.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278, ал. 6 от НК, съпругът и съпругата, за които няма данни да са криминално проявени, са били задържани по Закона за МВР за денонощие. Работата по случая продължава, тепърва ще се изяснява дали някои от иконите не са били откраднати от храмове на територията на Старозагорската епархия.

Христо ХРИСТОВ