Задържаха старозагорски иманяри

95

При спецакция у тях са открити антични монети и 3 металотърсача

Трима старозагорци са били задържани за по 24 часа в хода на специализирана акция на ГД НП и сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, след като към 17:30 часа на 3 декември по една от улиците на кв. „Железник“ е бил спрян за проверка лек автомобил „Дайхатсу“, собственост и управляван от 41-годишна жена.

При проверката на пътуващите вътре двама мъже на по 43 и 46 години са били намерени и иззети 9 монети от епохата на римското владичество, масивен мъжки пръстен от същата епоха и старинна апликация от метал. В багажника са били намерени три модерни металотърсача, по които имало пресни кални следи.

При последвала проверка в две жилища, обитавани под наем от групата, е била открита още една аналогична на първата метална апликация и медни части, най-вероятно части от ползвани в Античността съдове.

В ОДМВР – Стара Загора, е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК и е уведомена Окръжна прокуратура – Стара Загора. Продължава работата по изясняване престъпната дейност на групата, предстои специалисти да се произнесат по стойността на иззетите монети и съдове.

Само преди месец, на 7 ноември, в хода на друга спецакция на територията на Гълъбово, в дома на 53-годишния шофьор на камион Иван Н. бяха открити и иззети 273 бронзови римски и византийски монети, както и 69 предмета с висока културно-историческа стойност. Намерен е бил и металотърсач, който, според собственика му, бил използван за търсене на самородно злато.

Христо ХРИСТОВ