Задържаха селски апаши за грабеж на ресторант

172

Четирима апаши със завидни криминални биографии са били задържани за по 24 часа в хода на досъдебно производство, образувано на 1 февруари за грабеж от неработещ ресторант в павелбанското село Горно Сахране.

Това са 25-годишните братовчеди Рангел А. Драгомиров и Еньо Ангелов, с осем години по-възрастният от тях Исус К. и 17-годишното им аверче от близкото село Ясеново Марко Т.

При обиските в домовете им и в дворовете на съседи били открити част от задигнатите вещи от затвореното след кончината на собственика му ресторантче „Орехите“.

Сигналът за грабежа е бил подаден на 31 януари от вдовицата, 54-годишна жителка на казанлъшкото село Овощник, която установила, че в рамките на десетина дни някой е изнесъл от помещенията всичко по-ценно. Установена била липсата на фризер, хладилник, трифазен агрегат, хидрофор за вода, маси и столове и дори цепениците за печката на дърва и въглища. Нанесените щети надхвърляли 10 бона.

С постоянна мярка за неотклонение от четвъртък е Рангел, срещу когото има две други висящи производства, останалите са с подписки, макар за Исус този грабеж да е в условията на опасен рецидив, коментираха местните жители.

В село Горно Сахране живеят малко над 1 500 души, близо 1/3-та са от ромски произход, но точно от четиримата крадци пропищели и съседите им, сподели кметът Янко Янков.

Апашите не се свенели да крадат и от най-близките си, на няколко пъти едва ги отървавали от линч, но щом излезели от затвора, отново се захващали с обирите.

Христо ХРИСТОВ