Задържаха охранители, смлели от бой пастир насред полето

196

Сред задържаните е и криминално проявен старозагорец

Трима служители на новозагорска частна охранителна фирма са задържани след сигнал за нанесен жесток побой над пастир, който пасял стадото си в местността Кирякова чешма край твърдишкото село Червенаково.

Сигналът на телефон 112 бил подаден от брата на жертвата, който след това звъннал в полицията. На място униформените останали изумени от гледката: 37-годишният Васил Апостолов, който пасял 80-те крави на семейството си, бил съблечен гол, влачен по земята и бит до изпадане в безсъзнание, разказа кметът на Червенаково Димитър Димитров.

„Беше ужасна гледка, такова нещо и в мутренските времена не е било. Още тогава стана ясно, че биячите са пристигнали с автомобили, нахвърлили се върху пастира, повалили са го с електрошокова палка на земята и след това са го смлели с ритници“, обрисува кметът случилото се насред нивата.

Пациентът е бил закаран с автомобил на близките му в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, при прегледа били установени две счупени и едно пукнато ребро, както и множество травми в областта на корема, коментира зам.-директорът д-р Хрисант Христов. По думите му мъжът все още е в реанимацията и опасността за живота му не била преминала.

Бащата на жертвата, дългогодишният миньор в мина „Балкан“ над Твърдица Апостол Тодоров, е категоричен, че биячите са получили „задача“ да смелят сина му уж под претекст, че е вкарал животните в пасбище на жител от село Червенаково.

„Установихме, че теренът не е пасище, няма нищо засято, няма нанесени никакви щети, побоят е целял някакво сплашване и прогонването ни от района. Семейството ни гледа крави от години, наскоро пастирът напусна, замина в чужбина и затова се наложи синовете ми да се захванат с тази работа. Подали сме жалба в МВР, писах направо на министър Бойко Рашков и се надявам биячите да бъдат осъдени!“, заяви в разговор по телефона на 11 май Апостол Тодоров и уточни, че извършителите са пристигнали на място с джипове на охранителната компания „Делта Гард“, която има офиси в цялата страна, включително и в Нова Загора. По негови данни новозагорският офис е бил запечатан от полицаите, иззети са били и колите.

Биячите са били установени и задържани за до 24 часа по закона за МВР. С белезници са били прибрани криминално проявените Слави Н.Г. – 47-годишен жител на Стара Загора и новозагорците Димитър К.Д. (31) и Константин М.М. (22).

По случая е образувано досъдебно производство.

Христо ХРИСТОВ