Задържаха за измама жена, представяла се за адвокатка по европроекти

333

Мнимата юристка прибрала 52 000 лева от две старозагорски фирми

55-годишна жителка на благоевградското село Струмяни е задържана за 72 часа по разпореждане на прокурор от Районна прокуратура – Стара Загора, който е повдигнал обвинение за измама в особено голям размер.

Случаят е от лятото и есента на 2017 година, когато представящата се за адвокат Дарина А. успяла да въведе в заблуждение собствениците на две старозагорски дружества, че има възможност да им подготви документите за евросубсидии и да ги прокара през иглените уши на земеделското ведомство.

За времето от 7 август до 18 септември от дружествата привели по посочени от мнимата юристка сметки на няколко транша 52 000 лв., но така и не получили обещаната им услуга.

В разговори с Дарина А. и нейна „помощничка“ те получавали нееднократно уверения, че парите им не са „изгорели“ и че в замяна на неслучилите се евросубсидии ще бъдат компенсирани с рекламни кампании и участия в престижни земеделски изложения, но и това не се сбъднало.

Близо 5 години е вървяло първоначално образуваното досъдебно производство по член 211 от НК, междувременно починала „сътрудничката“ на мнимата адвокатка и се наложило то да бъде върнато обратно в Града на липите.

Очаква се Дарина А. да застане пред съда в Стара Загора на 8 юни по искането за най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“.

От прокуратурата уточняват, че жената няма юридическо образование, както и че не притежава квалификация за подготовка на проекти, свързани с европейско финансиране. И също, че е осъждана и преди за измами.

Получените суми отдавна били похарчени, задържаната заявила, че няма възможност да ги възстанови.

Ако съдът приеме обвинителния акт, жителката на Струмяни може да получи наказание „лишаване от свобода“ до 10 години.

Петър ХРИСТОВ