Задържаха жител на Кирилово, малтретирал две от децата си

1359

Едва не убил две от децата си в условие на домашно насилие жител на старозагорското село Кирилово възнегодува, че го пращат за постоянно зад решетките и обжалва пред Окръжния съд наложената му мярка за неотклонение. 38-годишният Веселин Йовчев застана пред Темида след жалба от двете му деца, че са били подложени на жестоки мъчения през нощта на 15 срещу 16 юни, при което 14-годишната Пенка получила черепно-мозъчна травма, а 17-годишният й брат успял да избяга с порезни рани от нож по ръцете. След сигнал на телефон 112 униформените намерили бащата да спи мъртво пиян в дома си, наложило се да го чакат часове наред, за да изтрезнее. В хода на разпитите Йовчев, който няма предходни криминални регистрации, отрекъл насилието и твърдял, че го клеветят, защото „държал изкъсо“ децата си, докато майка им Янка била на работа в съседна Гърция заедно с друго от общо петте им деца.

Пострадалото момиче е било настанено по спешност в болница, където установили множество рани по тялото и черепа, детето разказало, че било блъскано в стената на жилището от пияния си баща.

Жителите на Кирилово са изумени от случилото се, кметът Валерий Кузманов сподели, че познавал добре Веселин, който бил наследник на стар партизански род. По думите му мъжът не е имал досега противообществени прояви, живеел с Янка от много години на съпружески начала, но признал бащинството на само две от общо петте деца. До сега децата не са подавали сигнали за насилие, възможно било случайно отключване на агресия. При Веселин имало наследствена обремененост, преди много години баща му убил от ревност бившия съпруг на жена си и това станало пред очите му.

Престъплението, за което е обвинен Веселин Йовчев, е квалифицирано по чл. 131, ал. 1, т. 4 и т. 5а, вр. чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, двете пострадали деца са настанени в специализирана институция под полицейска закрила, другите две деца са настанени в семейното жилище, съседи събрали пари да платят сметката за тока, за да не бъде изключен. Назначеният служебен защитник на Йовчев е обжалвал постоянната мярка за неотклонение, предстои да бъде насрочено заседание на Окръжен съд – Стара Загора. Пострадалите вече имат специален представител от Адвокатската колегия в Стара Загора. Очаква се до ден-два в Кирилово да се завърне майката, която била уведомена за трагедията по телефона.

Христо ДИМИТРОВ