Задържан с монети от IV в. преди Христа се размина с пробация

111

Задържан в хода на спецакция за пресичане на иманярството и търговията с културно-исторически ценности жител на село Нова махала, община Николаево се размина с престой зад решетките.

По време на акцията на 25 октомври 2018 година Станислав И. Ботьоолу е бил хванат с металотърсач и 118 монети и артефакти от различни епохи. 13 месеца по-късно той е сключил споразумение с наблюдаващия досъдебното производство прокурор, което на 11 декември е било одобрено от състав на Окръжен съд – Стара Загора.

По силата на споразумението иманярят ще премине през 10-месечна пробационна процедура, при която на всеки две седмици ще трябва да удостоверява, че живее на постоянния си адрес и да се среща със служител на пробационната служба.

В полза на държавата се отнемат 12 сребърни монети „парион“ от IV век пр. Христа на обща стойност 600 лв. Отнемат се още сребърна монета от II век с образа на император Марк Аврелий и бронзова с лика на император Константин от средата на IV в., различни бронзови пръстени и метални кръстове от Средновековието. Към тях са прибавени и други артефакти, които са движими културно-исторически ценности, но не са придобити в резултат на незаконни разкопки. 288 лв. ще трябва да заплати за извършените нумизматични експертизи 49-годишният Станислав, който е със средно образование, ерген и няма осъдителни присъди до задържането му.

Според жители на Нова махала мъжът се „разболял“ по диренето на иманета преди десетина години, буквално през вечер нарамвал детектора и копачката и ровел из региона. По време на спецакцията през есента на 2018 година Станислав беше задържан с двама негови авери от близкото село Зимница: 30-годишния Илия Данчев и 41-годишния Емил Симеонов, от които бяха иззети два металдетектора и 37 монети от Античността.

Конфискуваните артефакти по решение на съда ще бъдат предоставени на Регионален исторически музей – Стара Загора. Сребърните монети са били сечени в далечната древност в град Парион, пристанище в района на днешния Чанаккале (Турция) на брега на Дарданелите.

Христо ДИМИТРОВ