Задействат екшън план: По 200 легла за COVID-19 в големите болници

93

Големите болници ще трябва да разкрият нови структури за пациенти с коронавирус. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от dariknews.

Във всички областни болници, които са с над 600-700 легла, ще трябва да се създадат структури за Ковид болни от 200 легла. Такива лечебни заведения са и Софиямед, Токуда, Александровска, Пирогов, ВМА.

За Стара Загора това важи за УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

По-рано днес във връзка с недостига на болнични легла за пациенти с коронавирус, премиерът Борисов пусна съобщение в профила си във Фейсбук.

„В този момент е изключително важно да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение. Трябва да се действа бързо и решително. Ето защо още днес здравният министър ще издаде нова заповед за обособяването на части от болници, които да са специализирани само за лечение на COVID-19. Ще има и нова реорганизация в големите болници, като във всяко голямо лечебно заведение ще бъдат разкрити по 200 легла. На правителственото заседание вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ми докладва, че от бранша е изразена готовност в най-кратък срок да бъдат осигурени и легла в хотели при нужда. Такива ще има в цялата страна, а как ще се използват ще решават здравните власти“, сподели премиерът.