Завърши най-мащабното учение на БА за последните 20 години

102

Казанлъшките рейнджъри – с „отличен“ в „Балканска стена 2020“

В своето поделение се завърнаха казанлъшките батальони от 61-ва механизирана Стрямска бригада след двуседмични „бойни действия“ на полигон „Корен“. Отлични оценки заслужиха бойците и командирите от бригадата за действията си по време на най-голямото учение през последните 20 години – „Балканска стена 2020“. Военният министър, президентът, началникът на отбраната – всички бяха единодушни в суперлативите си за изпълнението на бойните задачи, в които се включиха над 3000 души, основно от 61-ва бригада.

„Както е казал Наполеон – един морално мотивиран войник се равнява на 12 физически подготвени. А ние виждаме, че нашите войници са и морално мотивирани, и много добре подготвени“ – заяви министър Каракачанов.

„Това е много голям успех предвид всички предизвикателства, с които нашата армия се сблъскваше в продължение на дълги години. Всички видяхме, че нашата армия има високоподготвени командири, на които можем да разчитаме, има способни и отдадени военнослужещи. Аз съм впечатлен от огневата мощ, координацията, взаимодействието, демонстрираните способности и висока подготовка“, подчерта държавният глава Румен Радев.

След края на учението командирът на бригадата ген. Деян Дешков благодари на подчинените си. „Офицери, сержанти, войници и цивилни служители от 61-ва Стрямска механизирана бригада, с прибирането на последната машина и последния човек завърши поредното предизвикателство пред нас – каза в специално обръщение ген. Дешков. – Излязохме всички, всеки от вас бе на мястото си и изпълни дълга си, бе рамо и опора на другаря до себе си. Справихте се отлично със задачите в тези 14 дни на маршове, учение и прибиране на техника и въоръжение. Потта, усилията и нервите в последните единадесет месеца на непосредствена подготовка показаха, че са били със смисъл. Въпреки остарялата техника и материална база Вие показахте, че имате дух и той не може да бъде сломен!“

Петър МАРЧЕВ