Жътвата в Старозагорско започна

320
Официалното откриване на жътвената кампания в Старозагорско ще е на 28 юни с ритуал по зажънването

Кампанията по прибиране на есенните култури в Старозагорска област вече е стартирала. Това съобщи за медията ни председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов. Комбайните вече жънат полетата с ечемик в региона, а там, където условията позволяват, започна прибирането и на първите количества с пшеница. Официално стартът на жътвената кампания в област Стара Загора ще бъде даден с ритуал на 28 юни.

На този етап няма информация за нивата на първите добиви. Очакванията на сектора обаче са за по-ниски стойности в сравнение с рекордната 2021 г. Преди 12 месеца у нас бяха добити 7 млн. тона пшеница, което бе с 1 млн. тона повече от предишния рекорд. В свои медийни изяви министърът на земеделието Иван Иванов коментира, че прогнозите за тази година са за много добра реколта. Според част от производителите в Старозагорска област обаче периодът на засушаване през април и май е дал негативно отражение на развитието на пшеницата. Последните дъждове, които паднаха над страната, преимуществено имат положително отражение за пролетните култури с царевица и слънчоглед. Добрата новина за зърнопроизводителите в Старозагорски регион е, че бурите не нанесоха сериозни щети на тяхната продукция.

Цената, на която ще бъде изкупувана пшеницата, е онова, което вълнува истински стопаните в страната. Шесткратно по-скъпите торове, ръстът в цените на горивата и препаратите повишиха значително себестойността на тазгодишната продукция. Според министъра на финансите Асен Василев международната обстановка може да доведе до драстичен скок при цената, на която пшеницата ще бъде търгувана. По думите му основание за подобен развой дава конфликтът в Украйна, който блокира износа на зърно от страна на Киев, а в допълнение Русия и Индия също спряха продажбата на своята продукция. За очертаващата се продоволствена криза алармираха и високопоставени представители на ЕС. От друга страна обаче зърнопроизводителите се опасяват, че известни количества със зърно от Украйна могат да подкопаят цената на пшеницата на вътрешния пазар. Подобно стечение на обстоятелствата се разви през изминалите седмици при търговията на маслодаен слънчоглед. На този фон вече официално бе оповестено, че плановете на правителството за закупуване на количества с пшеница и слънчоглед са провалени.

Живко ИВАНОВ