Жители на няколко села от областта блокираха подбалканския път заради бъдеща кариера

388
Протестиращите блокираха за 40 минути днес подбалканския път София - Бургас, с надеждата, че държавните институции ще се съобразят с техните искания

Недоволни от плановете за изграждане на кариера за добив на варовик и доломит в местността Кереч Търла затвориха за 40 минути движението на подбалканския път край Николаево днес. Инвестиционното намерение на пловдивска фирма изкара на протест жителите на Оряховица, Братя Кунчеви, Едрево, Нова махала и др. Със знамена и плакати хората настояха за спиране на процедурата. Повод за протеста е заповед на областния управител на Стара Загора Иван Чолаков от 28 юни, с която се стартира процедурата по изготвяне на Специализиран ПУП на местността, в която трябва да заработи кариерата за варовик и доломит. Концесията ще унищожи природата в засегнатите населени места и ще има тежко негативно влияние върху питейните ресурси на няколко села в региона, категорични бяха протестиращите. „Искаме децата и внуците ни да идват спокойно в нашите села. Искаме да има живот за нас“, заяви жена от инициативния комитет.

Част от недоволните поискаха оставката на областния управител Иван Чолаков, който разписа заповедта. Други призоваха старозагорския губернатор да я отмени.

Казусът датира от 2009 г., когато тогавашното Министерство на енергетиката разрешава на „АС-Стоунс“ ООД да проучи местността Кереч Търла „за добив на подземни богатства – варовик и доломити“, но ескалира през 2018 г., когато на пловдивското дружество беше дадено разрешение за 25-годишна концесия. След протестите през 2018 г. и последвалите совалки на Министерството на енергетиката нещата замряха на фаза концесионни намерения.

В края на месец май тази година обаче инвеститорът, който има сключен договор за концесия през 2018 г., възобновява процедурата с искане за изготвяне на Специализиран подробен устройствен план. На 28 юни областният управител на Стара Загора Иван Чолаков подписва заповедта за разрешение за изработването му. След навдигналото се политическо и обществено недоволство губернаторът обясни, че законът не предвижда възможност за отхвърляне на искането и всеки мълчалив отказ би бил в нарушение на нормативната база.

В петък кметове на засегнатите села са провели среща с Иван Чолаков, на която той е бил известен за намеренията им да инициират протестни действия. По думите на кмета на село Оряховица Атанас Вапцаров областният управител е заявил, че е против изграждането на кариерата за добив на варовик и доломити. „Областният управител пое ангажимент да направи нужното, за да не се случи този проект. Той се ангажира с представянето на подробен доклад до Министерски съвет по казуса“, обясни кметът Вапцаров.

Днес протестиращите припомниха случилото се през 2018 г. и изразиха категорична позиция, че няма да спрат с недоволството си, докато веднъж завинаги казусът не бъде прекратен.

На мястото на протеста дойдоха и представители на няколко политически сили, между които народните представители от БСП Георги Кадиев и Георги Гьоков, от „Изправи се! Мутри вън!“ Светослав Колев, както и бившият старозагорски депутат от ГЕРБ Радостин Танев. Представители на социалистите се обявиха против заповедта на областния управител, а Георги Кадиев се ангажира с поставянето на въпроса пред Министерството на енергетиката. Радостин Танев призова казусът да не бъде политизиран.

Живко ИВАНОВ