Жители на кв. „Три чучура-север“ с жалби срещу строителство на жилищна кооперация

6063

Местната власт търси решение по казуса

Жители на старозагорския квартал „Три чучура-север“ се жалват срещу инвестиционно намерение за изграждане на кооперация. Теренът от над 5 декара се намира в района на кръстовището на улиците „Капитан Петко Войвода“ и „Армейска“. За казуса пред журналисти сигнализираха днес зам.-кметът Павлина Делчева и общинският съветник Янко Янков. Имотът е предвиден за застрояване, след като преди повече от 15 години е продаден с тръжна процедура от страна на тогавашното ръководство на Областна администрация.

Проверка на място обаче установява, че към днешна дата теренът представлява паркова среда с повече от 70 дървета в него. Същевременно инвеститорът е разработил проект за жилищна кооперация с разгърната застроена площ (РЗП) от повече от 23 хил. кв. м, уточни Янков. Той допълни, че процедурата е в напреднала фаза. През месец май инвеститорът е подал искане за издаване на разрешително за започване на строителството, но към момента общинска администрация бави отговора. „Проблемът с презастрояването в района е изключително голям. От друга страна в кв. „Три чучура-север“ няма останали кой знае колко зелени площи. Затова е важно да бъде намерено решение, което да удовлетворява както обществения интерес, така също и инвеститора“, коментира казуса Янко Янков.

Темата е била поставена и на проведения в понеделник председателски съвет. Янко Янков съобщи, че за решаване на създалия се казус и с цел запазване на зелената площ ще предложи Общината да обезщети частния инвеститор със съседен терен, който има и идентични размери. Той увери, че предложението не касае замяна на въпросния терен с такъв, който е в централната градска част, а за площ в съседство. За решаване на казуса зам.-кметът Павлина Делчева коментира, че по решение на кмета Живко Тодоров може да бъде проведен своеобразен мини референдум – общо събрание на жителите на кв. „Три чучура-север“.

Иван ХРИСТОВ