Живко Тодоров, кандидат за кмет на Стара Загора от ГЕРБ: Заедно продължаваме да работим за развитието на Стара Загора

151
Живко Тодоров по време на представяне на Програмата за управление в мандат 2019 - 2023 г.

Програма за управление с 13 основни точки представи кандидатът за кмет на партия ГЕРБ в Стара Загора Живко Тодоров в понеделник вечерта. В препълнената зала „Иван Вазов“ Тодоров очерта хоризонтите за развитие пред общината, акцентирайки на необходимостта от развитие на Индустриална зона „Загоре“, запазване на нивата на местните данъци и такси, развитие на образованието и подготовката на кадри, надграждане в сферите на транспорта, мобилността и инфраструктурата. „Искам да виждам Стара Загора като град, който е привлекателен за инвеститори, но същевременно и сигурен, за да можем спокойно да отглеждаме своите деца. Виждам Стара Загора – отдадена на образование, защото само така младите хора на града ни ще имат перспективи. Виждам богатата култура – опера, музеи, театри, археология и модерни фестивали и празници. Възможности за спорт и добре прекарано свободно време. Какво му трябва на един млад човек – работа, развитие и развлечения в града, в който живее и обича, а за възрастните да има паркове за разходка и отмора, добър градски транспорт и социални услуги.“ С тези начални думи Живко Тодоров анонсира виждането си – неговото и на екипа му, за развитието на Стара Загора. Програмата за управление за мандат 2019 – 2023 г. Тодоров представи в присъствието на всички кандидати за общински съветници и кметове на кметства от ГЕРБ.

Логично изложението на борещия се за трети кметски мандат кандидат започна с инвестициите в Стара Загора и развитието на Индустриална зона „Загоре“, която остава приоритетна. Живко Тодоров подчерта, че тя се развива с бързи темпове, което е добра предпоставка за инвеститорите. От думите му стана ясно, че ще се продължи работата и по промяна на Общия устройствен план, целяща разширяване регулацията на града и включване на нови територии, включително частни, в които може да се развива бизнес. „За привличането на инвеститори и развитието на бизнеса е нужно да осигурим добре подготвени кадри. Затова стартирахме създаването на Академията за развитие на млади таланти, която да се трансформира в Училище за млади таланти, с профил математика и IT сектор“, допълни Живко Тодоров. Той подчерта, че задържането на кадри в града би било невъзможно без задълбочено партньорство с Тракийския университет. В тази връзка кандидат-кметът на ГЕРБ очерта като ключов приоритет създаването на нови и перспективни специалности, които ще насърчат и инвестициите. „Дойдат ли избори, темата с Летище Стара Загора идва на дневен ред. Ще бъда откровен и ще кажа, че това е нереалистично. Няма инвеститор, който ще вложи десетки милиони, без да има възвръщаемост. Нашето виждане е това пространство да се използва функционално – индустриална зона, площ за изложения и събития, както и автомобилна писта, която да събира любителите на скоростите. Това се приема добре от бизнеса“, обобщи реалните възможности Живко Тодоров.

Препълнената зала „Иван Вазов“

Ключово място в Програмата за управление е отделено на изграждането на нова многофункционална зала за 5000 зрители в парк „Артилерийски“. Живко Тодоров уточни, че за изготвяне на проект на залата предстои да бъде обявен национален конкурс. По време на изложението той представи подробности за новия облик на Станционната градина, Летния театър и Руския пазар, които предстои да бъдат облагородени. Тодоров подчерта, че ще се работи за обновяване на облика на парк „Бедечка“ и площада около стадион „Берое“.

Усилията на Живко Тодоров и екипа му ще бъдат насочени и към реконструкция на ВиК мрежата на кварталите „Самара – 1“ и „Самара – 2“, както и на уличната мрежа и междублоковите пространства в града. Тодоров даде категорична заявка, че Стара Загора може да бъде още по-зелен град и сподели пред присъстващите идеята си за общоградската инициатива за засаждане на 10 000 дръвчета всяка година, която ще стартира на 9 ноември. „Това ще бъде само началото, а след 4 години ще имаме гора от минимум 40 000 дървета, което ще възстанови загубените площи от големите пожари през 2007 г.“, категоричен бе кандидатът за кмет. Част от акцентите в екологичната сфера включват още закупуване и монтиране на проблемни места в града на две стационарни станции, които ще измерват нивата на фини прахови частици, както увеличаване на мерките, които ги ограничават, като програмата за безплатна подмяна на печките на твърдо гориво с котли на пелети или газ, засягаща около 1000 домакинства. За подобряване на околната среда вече се работи и по закупуване на нови електробуси, както и зарядни станции, внедряване на „умно“ паркиране, разширяване на велоалейната мрежа до Тракийския университет и кварталите „Кольо Ганчев“ и „Зора“, споделени велосипеди и други. „Винаги сме мислили дългосрочно в тази посока. И тогава, когато бяхме обвинявани, че разваляме договора с частните превозвачи, за да имаме днес модерен и удобен градски транспорт, а и след това, когато мислехме за електробуси. Посоката ни е ясна – възможно най-екологичният транспорт“, категоричен бе Живко Тодоров.

За разтоварване на трафика в града се залага още на разработване на общ план за организация на движението, нови оптимизирани маршрути на градския транспорт, както и заслони към спирките. Предвижда се и изграждането на паркинги в кварталите. „Еднопосочното движение при малките и тесни улици е без алтернатива. Така е във всички големи и развити градове, това е и оптимално решение за трафик и паркиране“, допълни Тодоров.

Приоритет за третия кметски мандат е и подобряването на дворовете на училищата и детските градини в Стара Загора. Подобрения ще има и за физкултурните им салони.

Нови събития в културния календар на Стара Загора. Това обяви като ключова задача в сферата на културата кандидат-кметът на ГЕРБ. Предвижда се създаването на спомагателни структури като обществени културен и архитектурен съвет, както и подобряване на комуникацията и работата на различните институции с цел по-добра симбиоза и ефективност. Грижа ще се полага и за сградите и паметниците на културата. За младото поколение ще се формират нови арт зони и места за събития на открито. Ремонт е предвиден за сградата на Драматичен театър „Гео Милев“, който тази година отбелязва вековен юбилей.

Тодоров акцентира и върху рехабилитацията на спортната инфраструктура в града като сградата на спортна зала „Стара Загора“ (бившата ДЗУ), тази на БСФС – също. Ще продължи политиката и на изграждане на площадки за масов спорт. Внимание ще бъде обърнато на социалните дейности като подпомагането на младите семейства – чрез инициативата за подкрепа на образованата раждаемост. Ще продължат своята дейност Кухнята за диабетици и Социален патронаж. Усилия ще бъдат насочени и към изграждане на центрове за деца, лишени от родителска грижа, както и нови общински жилища.

В програмата на кандидат-кмета по едно от основните направления – здравеопазване, е заложено придобиването на сградата на бившия АГ комплекс и превръщането й в модерен общински здравен център, подобряване на материалната база в общинските здравни заведения, създаване на общинска програма за профилактика на социално значими заболявания на рискови групи от населението (възрастни хора, деца, лица с хронични заболявания, хора с увреждания и други).

В направление „Сигурност“ влиза разширяването на системата за видеонаблюдение в града и селата, продължаване на политиката за премахване на незаконни постройки в квартал „Лозенец“ и създаване на звено към общината по опазване на обществения ред, след като бъде прието законодателното предложение, даващо на кметовете повече права.

Живко Тодоров постави защитата и стабилността на комплекса „Марица изток“ като приоритетен не само за региона, но и за страната. Той отбеляза, че работи активно по тази ключова тема и вече се провеждат срещи както с българските евродепутати, така и със страни от ЕС като Полша и Германия, които също са засегнати.

По време на представянето на мандатната си управленска програма Тодоров даде ясно да се разбере, че ще работи активно по проблемите на селата и осигуряването на повече средства за тях. От думите му стана ясно, че се водят разговори с евродепутати за даване на възможност селата да се възползват от европейската солидарност през следващия програмен период. „Този проблем възникна при управлението на кабинета Орешарски, който писа правилата за европрограмите за селските райони. Добре е днес да питате представителите на БСП за това и когато се правят на загрижени“, припомни Живко Тодоров.

„Имаме най-добрата листа досега. Никога не сме имали претенции за най-знаещи, а винаги сме се доверявали на сетивата си, обсъждали сме важните неща, чували сме мнението на гражданите. Ще продължим и занапред да коментираме, да се съветваме, защото заедно вървим към развитието на Стара Загора“, категоричен бе водачът на листата за общински съветници на ГЕРБ Николай Диков. „В предходния мандат ние бяхме групата, която най-много и детайлно е обсъждала с кмета всяко едно предложение. Това ще продължи. Водещо в нашата работа е било и ще бъде да поставяме проблемите на нашите съграждани, да претегляме и да търсим консенсуса и перспектива“, допълни Диков.

„Това не е изчерпателно и всичко, което сме предвидили и сме заложили да променим и направим в Стара Загора. Но това е една много голяма част от него. Това е нещо, което ще се случи за града ни, в полза на всички нас. Затова искаме Вашата подкрепа. Вие поискайте подкрепата на своите близки, познати, приятели. Нужна ни е подкрепата на целия град. Оцветяването не бива да ни разединява. Който иска Стара Загора да се развива по един правилен начин, с много работа, с много енергия и, разбира се, с контрол от страна на гражданите, нека да ни подкрепи с номер 43 на 27 октомври“, призова Живко Тодоров.

Материала подготви:
Живко ИВАНОВ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!