Живка Аладжова: БСП се нуждае от промяна

1104
Председателят на ОПО "Георги Кирков-Майстора" към БСП - Стара Загора, и бивш областен управител Живка Аладжова

Председателят на старозагорската ОПО „Георги Кирков-Майстора“ настоя за оставка на Корнелия Нинова и възраждане на диалога сред социалистите

– Г-жо Аладжова, партийната организация на БСП, която Вие ръководите, поиска оставката на лидера на партията Корнелия Нинова. Подобна позиция изразиха и други структури в страната. Защо Нинова трябва да подаде оставка?

– Това е категоричното становище на част от членовете в основните партийни организации. Декларацията отразява мнението на членовете, обърнато към Корнелия Нинова, Изпълнителното бюро и Националния предизборния щаб. Това са хората, които стоят начело на партията. Визията на една политическа сила се определя от нейното ръководство. Затова нашето обръщение е към ръководството на партията, председателя на партията, Изпълнителното бюро и Националния предизборен щаб. Те пряко на национално ниво организираха тази кампания и политиките на БСП.

– Оставките на хората на отговорни позиции заради тежката загуба на БСП на отминалите парламентарни избори ще стабилизират ли социалистическата партия?

– БСП е имала и други тежки моменти в своята история, но е успявала да се консолидира и стабилизира. Аз вярвам, че ние като 130-годишна политическа сила имаме своето бъдеще и ще намерим правилното решение за изход от създалата се ситуация. Една от силните страни на БСП е именно диалогът в партията. Макар в момента този диалог да е нарушен, аз лично съм убедена, че ще успеем. Силата на нашата партия е в демократичното начало и в изказването на различно мнение. Ако не се възбуди диалог в БСП, за да изразим своето мнение, това ще е най-голямата загуба. Партията трябва да се изчисти и да поеме по пътя към новото. БСП е отстояла на предизвикателствата именно заради диалога. Това е, което ни отличава от ГЕРБ. Днес ние се намираме в най-ниската си точка на обществена подкрепа. Преди 20 години БСП бе трета политическа сила, но с над 800 000 гласа. Днес сме под 500 000. Затова е належащо да не губим повече време, а да поемем по нов път. Най-важно е БСП да се обедини, да се върне към хората и към своите ценности. БСП трябва да бъде онази партия, която реално решава проблемите на хората.

– Г-жо Аладжова, няколко пъти споменахте за диалога в партията. Тази събота предстои заседание на Националния съвет. Какъв очаквате да бъде диалогът в него?

– Преди всичко да посочи ясно проблемите, за да се даде тласък към структурите на партията. Ние трябва да съживим и активираме отново партийния живот. Някои от будните хора в партията като Крум Зарков, Янаки Стоилов, Костадин Паскалев вече изказаха своето становище, че ръководството трябва да поеме отговорност и да подаде оставка. Това е и моето очакване като действие на предстоящия Национален съвет. Да, на това заседание трябва да се обсъдят натрупаните проблеми, но трябва и ясни действия в посока на промяна. Те минават през задълбочен, откровен и адекватен анализ за резултата от отминалия вот. Трябва да стигнем до истината! Трябва да открием коя е причината за тази тежка загуба.

– Обърнахте внимание на необходимостта от промяна в партията, идваща от оставка на ръководството, в това число и Корнелия Нинова. Ако продължим в тази посока, трябва ли смяна и на лидерите по места? Не са ли те и техните действия сред причините за този резултат на изборите на 4 април?

– Моето лично усещане бе, че като цяло липсваше кампания. Да, смятам, че всеки от нас като членове на БСП трябва да потърси вината за този резултат и в себе си. Да, отговорността се носи от лидерите на национално, областно и общинско ниво. Всеки един от нас носи своята отговорност.

– Коя е фигурата, кой е лидерът, който може да обедини БСП?

– БСП не е изчерпана по отношение на кадровия потенциал. Това трябва да е ясно. Аз днес не бих се ангажирала с конкретни имена, защото на практика новият лидер не е на дневен ред все още. За нас е изключително важно да провокираме диалога вътре в партията и затова излязохме с тези позиции на основните партийни структури. Ръководството трябва да поеме отговорност и това става чрез подаване на оставка. Така ще бъде предизвикано заседание на 50-ия Конгрес на БСП, който е най-висшият орган на партията. Той ще даде нужния хоризонт пред партията.

– Ако Корнелия Нинова не подаде оставка като председател, какво ще е отражението върху партията и нейните структури? Каква ще е мотивацията и нагласата на организацията при такъв развой и в контекста на очертаващи се нови избори?

– Хипотезата със задаващи се много скоро нови парламентарни избори ме кара да вярвам, че в ръководството ще заговори чувството за отговорност. Залагам на това и вярвам, че разумът ще надделее. Защото избирателят ясно ни показа, че иска да види алтернатива в новото. През отминалия опозиционен мандат БСП не беше достатъчно конструктивна опозиция. Точно това хората искат да виждат. Как с поведението си левицата отстоява и променя едно или друго решение на управляващото мнозинство. Хората не повярваха, че ние сме носители на промяната. БСП се нуждае от лица, които са носители на промяната, които имат доказани биографии и професионален опит. Само по този начин бихме могли да спечелим избирателите. Освен това ние не видяхме сблъсъка в позициите между водачите по места на БСП, ГЕРБ и останалите участници в изборите. Гласът на левицата просто отсъстваше от тази кампания.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ