Емил Димитров – Ревизоро стана екоминистър със 111 гласа „за“

92

Парламентът избра Емил Димитров – Ревизоро за нов министър на околната среда и водите. Със 111 гласа „за“ на ГЕРБ, Обединени патриоти и двама независими депутати той бе избран на мястото на Нено Димов, който, след като бе задържан заради кризата с водата в Перник, изпрати своята оставка на премиера Бойко Борисов.

„Против“ гласуваха 96 депутати – БСП и ДПС. Преди гласуването от „Воля“ обявиха, че ще напуснат пленарна зала, тъй като не виждат експертност в кандидатурата, а и съмнителна била компетентността на Емил Димитров – Ревизоро в ресора екология.

След гласуването той положи клетва пред Народното събрание и министрите в зала.

В първите си думи Eмил Димитров обяви, че новият пост е по-нисък от сегашния му на народен представител по Конституция. „Не мога три години да работя в една посока, свърших доста работа, голяма част от сенчестия бизнес съм го поставил на светло“, каза Ревизоро и посочи, че като народен представител се е срещал и разговарял с всички и се надява и при сегашната си работа и длъжност това това да остане така.

Ревизоро посочи двете кризи, върху които ще работи – с водата и въздуха. Той уточни, че не е ходил в Перник досега, за да не трупа рейтинг върху кризата, но там са всичките му роднини.

„Тази стена в Перник от вчера ли е, язовирът, течовете… мислите ли, че някой е ходил с бормашина, мислите ли, че канализацията сега е протекла, и тръбата е текла, и градът има загуби, и помпената станция“, изброи проблемите на Перник той.

Относно проблемите с боклука новият екоминистър заяви, че е лесно да се каже, че няма да се внася у нас боклук. „Но ще излиза ли нашият“, попита риторично той.

Според него трябва да има много силен контрол върху боклука. „Преди да взимаме крайни решения, аз лично ще се консултирам с експертите“, каза той.

В заключение Емил Димитров се сбогува с колегите си народни представители: „Много добре ми е тук, много добре се разбирам с вас, аз не искам да си тръгвам от вас, но така се налага. Вчера си взех табелката от парламента за спомен“, сподели Димитров.

В министерството си „ще бъде администратор, няма да се притеснява да разменя ресори, няма да е нито жълта, нито червена метла“. „Искам да мине мандатът нормално и да има резултат. Ще ми се да обиколя цялата страна, за да видя язовирите, за да мога да кажа къде има проблеми“, каза още новият екоминистър.