Екстрадираме в Германия старозагорец по обвинение за компютърни престъпления

289

Състав на Окръжен съд – Стара Загора, реши да допусне изпълнение на европейска заповед за арест спрямо младеж, жител на Града на липите, срещу когото съдия-следовател от Районния съд в германския град Бамберг на 12 юли м.г. е повдигнал обвинение за участие в организирана престъпна група.

Според съдия-следователя Н.А. като служител в софийски колцентър, собственост на сръбска гражданка, е извършител на компютърни престъпления и измама, осъществени по време, когато е работил като т.нар. агент по продажби на търговска платформа.

В хода на съдебното производство българският съд е получил гаранции от немските власти, че в случай на окончателна присъда във ФРГ Н.А. ще бъде върнат в България за изтърпяване на наказанието. Съдът прие тези гаранции за валидни и достатъчни, за да са изпълнени изискванията на закона за осигуряване на необходимата закрила на българския гражданин. Немските съдебни власти са изпратили и уведомление за назначен на исканото лице защитник от Районен съд – Бамберг.

Съдебният състав е приел, че искането за предаване на българина на немските власти въз основа на разглежданата европейска заповед за арест е основателно. Спрямо Н.А. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, решението подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд в петдневен срок.

Това е пореден случай за екстрадиране на българи, работили в столичния колцентър, след като собственичката е напуснала страната миналото лято, припомнят медии. На практика екстрадираните са били с трудови договори и са работели на възможно най-ниско ниво в йерархията за предлагане на софтуерни продукти.

Петър ХРИСТОВ