Еколози приеха дузина бедстващи птици за лечение

169
Спасено пернато в старозагорския център

Сред пациентите на старозагорския Спасителен център е и мишелов с прекършено крило от бракониерски изстрел

Цяла дузина бедстващи пернати са били приети за лечение в старозагорския Спасителен център за диви животни на „Зелени Балкани“ в дните между Коледа и Нова Година. Сред тях е и докаран от района около Ямбол изостанал от ятото бял лебед, който е бил много изтощен, съобщи д-р Христина Клисурова.

Веднага след Новата година е постъпила и горска улулица, тя била намерена от състрадателни младежи в Пловдивско.

Сред хоспитализираните в реанимацията на центъра има мишелови, кукумявки, голям ястреб и забулени сови. Най-тежко се оказало състоянието на докаран от землището на ямболското село Кукореве мишелов, чийто крило било прекършено от бракониерски изстрел.

Белоглавият лещояд със снесеното на 3 януари яйце

Сред приетите е и маркирана с пръстен на родната орнитологична централа кукумявка, която е била на лечение в Стара Загора миналата пролет. Птицата се озовала в комина на лекувалия я лекар навръх Коледа.

За 12-те месеца на отминалата 2019 година ветеринарните специалисти-еколози са лекували 1909 пациенти, а на 3 януари се е появило първото излюпено за т.г. яйце на белоглав лешояд.

Това е втори размножителен сезон в Центъра на двойката белоглави лешояди, коментира д-р Клисурова, която припомни, че снесеното през 2019-а яйце се оказало неоплодено. Единственото излюпено досега тук лешоядче Първолет е вече на 6 години. След продължили година безплодни опити да „стоплят“ взаимоотношенията между мъжката и женската се наложило да търсят нова партньорка за евентуалния татко, който в момента топли яйцето в гнездото.

Христо ХРИСТОВ