Еколозите-протестъри абдикираха от почистването на язовир „Копринка“

618

От 110 души, потвърдили участие в акцията за почистването на язовир „Копринка“ в събота, едва 50-ина, сред които и няколко чужденци, са се включили в нея. Тя бе организирана от Община Казанлък, като за целта бяха осигурени материали, техника и гориво, но безплатният автобус е останал празен.

Хората, които са се отзовали на призива за участие в почистването, са били от Туристическо дружество „Орлово гнездо“, организация „Взаимопомощ“, Гражданско сдружение за екология, енергетика и прогрес, младежи от ГЕРБ и кметството на село Копринка. Те са успели да съберат 212 чувала отпадъци от водата и край язовира.

Водната територия на яз. „Копринка“ е държавна собственост в структурата на предприятие „Язовири и каскади“ – НЕК ЕАД, а плажът и крайбрежните ивици – на местното Държавно горско стопанство. Общината обаче е предприела инициативата за съботното почистване, за да се разхубави едно от любимите места за отдих на казанлъчани.

Предварителната информация за акцията е срещнала широк отзвук и подкрепа във Фейсбук. За участие Общината е поканила 12 неправителствени организации, които са заявили, че ще се включат. Липсата на интерес, в крайна сметка, към опазването на природното богатство на Казанлък, каквото е язовир „Копринка“, се случва на фона на иначе активни природозащитни протести в Града на розите за запазване на природата в други части на страната, констатират от Общината.

Подготви за печат: Йовка НИКОЛОВА