Екипи от 4 европейски страни осъществиха едноседмичен обмен в Руската гимназия

172

Учители и ученици от Франция, Португалия, Румъния и Италия осъществиха едноседмичен обмен в старозагорското СУ „Максим Горки“, известно сред обществеността като Руската гимназия. Визитата на европейските гости в Стара Загора е част от дейностите в изпълнение на проект по „Еразъм+“, чиято тема е свързана с устойчивото развитие и екологията. Целта е учениците от различни страни в ЕС да обърнат сериозно внимание на въпросите, касаещи опазването на околната среда и замърсяването, което е резултат от човешката дейност. Координатор на проекта е Франция, а работният език – френски. Общо 28 ученици и 10 преподаватели участват в изпълнението на проекта в петте учебни заведения. „Влиянието на човека върху околната среда“ е темата на обмена в Стара Загора. Наред с въпросите за екологията искаме да провокираме желание сред подрастващите да учат френски език“, заяви по време на заключителна среща координаторът на проекта в СУ „Максим Горки“ Елисавета Симеонова – преподавател по английски език.

През изминалите седем дни екипите от Франция, Португалия, Италия и Румъния са имали възможността да посетят различни туристически забележителности в региона. В изпълнение на зададените цели по проекта е осъществено и посещение в „Мини Марица-изток“, където на групата е представена информация за дейността на въгледобивната промишленост в Маришкия басейн. Участниците в проекта са били приети и от ръководството на Тракийския университет, където са успели да проследят работата в някои от опитните кабинети, както и да научат повече за историята и постиженията на старозагорската Алма матер. В следващите месеци до приключване на дейностите ще бъде създаден и химн, който ще бъде съобразен с целите на мобилността. „Радващо е, че имаме възможност по програма „Еразъм“ да реализираме подобни взаимодействия с наши колеги от други европейски страни. Един от най-големите плюсове е, че подобни обмени създават контакти за цял живот“, подчерта директорът на СУ „Максим Горки“ Мариана Пенчева.

Следващата среща по проекта ще бъде през месец март в Италия. Любопитна подробност е, че едно от учебните заведения в проекта се намира в португалския град Барейро, който е побратимен със Стара Загора. Градчето разполага с улица и футболен отбор, кръстени на Града на липите.

Живко ИВАНОВ