Екзотичната идея за батериите трябва да изчезне от Плана за възстановяване и устойчивост

1140

Това обяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков, който още преди близо два месеца е настоял пред служебното правителство за корекции в Плана в полза на „Марица изток“

 – Г-н Новаков, възможно ли е наистина да бъде коригиран Планът за възстановяване и устойчивост в частта му енергетика, в чиято последна редакция от правителството на Кирил Петков административно-удобно е записано намаляване с 40% на въглеродните емисии до края на 2025 г., на база 2019 г., което според специалистите означава затваряне на половината мощност в комплекс „Марица изток“. Такава надежда даде в Стара Загора Вашият колега евродепутатът от ДБ Радан Кънев.

– Настоях за това още преди близо два месеца и се радвам, че някои колеги вече са на моето мнение в тази посока. Първата причина е, че можем да поискаме удължаване на срока, в който можем да се възползваме от тези пари. Втората е, че можем да променим отделните параметри в Плана, касаещи „Марица изток“. Възможно е това да се случи. Всичко е въпрос на комуникация и преговори с Европейската комисия. България може да поиска специално разрешително, тъй като е една от страните, в които има висока зависимост от въгледобива: 40-45% през годината и 50% през зимата се добива от комплекс „Марица изток“. Ето защо ние не можем да си позволим толкова резки движения и затваряне на комплекса, без да имаме алтернативни мощности, които да са разработени.

От тази гледна точка екзотични идеи като изграждане на завод за батерии ми се струват крайно неуместни експерименти, тъй като със същите средства могат да бъдат изградени разширения или на ПАВЕЦ „Чаира“, или изграждане на водородни инсталации. Но не и създаване на завод за батерии и такава инсталация, която ще бъде изключително скъпа и нерентабилна, с кратък живот.

– Пред кого поставихте това искане?

– Пред служебното правителство. На няколко пъти, публично, заявих, че служебното правителство трябва да стартира незабавно комуникации с Европейската комисия и да поиска изменение на Плана за възстановяване и устойчивост.

– Да, но към момента служебното правителство нищо не прави по тази тема.

– Това е тяхна отговорност, лично президентът е назначил тези министри. Искрено се надявам след тези избори да има нормално функциониращо правителство, което от ден първи да постави това като цел No 1. Имаме прекалено малко време, за да се възползваме от тези над 12 милиарда лева по Плана.

– Президентът на КТ „Подкрепа“ беше категоричен, че ако трябва да затваряме „Марица изток“ в рамките на няколко години, по-добре въобще да се откажем от този План за възстановяване и устойчивост, защото тези 12 млрд. не са адекватни на инвестициите, вложени в комплекса и те де факто ще загробят българската енергетика.

– Тези неща могат да съществуват независимо едно от друго. Ние можем да се възползваме от Плана и да поискаме разрешително да не затваряме мощностите в мините. Полша добива 80% от ел. енергията си от въглища, но вече усвои пари по тази линия. И съм сигурен, че тя няма да си позволи да затвори въглищните си централи.

Затова ние от ЕНП/ГЕРБ настояваме веднага да бъдат стартирани преговори с ЕК.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА