Един почина и 7 са в болницата след кървавото ромско меле в Казанлък вчера

733
Кметът на Казанлък Галина Стоянова

Кметът на общината излезе с остра реакция за случилото се и и настоя за адекватни отговори от ОДМВР и прокуратурата

36-годишен мъж е починал вследствие нанесените травматични увреждания след масовото сбиване в централната част в град Казанлък. В сутрешните часове днес, в болнични заведения са седем лица, от тях четири с опасност за живота, съобщиха от ОДМВР – Стара Загора.

Сигналът за мелето, в което са участвали 30 човека, въоръжени с брадви и мотики, е бил получен в РУ – Казанлък, в 13:55 часа на 20 март. Изпратените на място полицейски екипи са установили множество пострадали. В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия са задържани за срок до 24 часа 19 лица, участници в сбиването. Образувано е досъдебно производство по чл. 115 от НК. Работата по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора. Понастоящем в района има засилено полицейско присъствие, което ще продължи и в следващите дни, съобщиха още от ОДМВР.

Кървавият сблъсък е станал между два враждуващи рода от павелбанските села Тъжа и Манолово. Свадата между тях била от години и именно същите групи са предизвикали през октомври 2022-ра меле на централния булевард в Казанлък до полицията.

Във вчерашния ден двата ненавиждащи се рода трябвало да се явят на дело в Съдебната палата в Казанлък, заведено заради сражението миналата есен, предаде presstv.

Загиналият при вчерашния масов бой е 36-годишният Рангел Станчев от село Манолово. Четиримата, които са с опасност за живота, са с черепно-мозъчни травми и прободни рани и са настанени в Университетската болница на Стара Загора.

След кървавия бой между двата ромски рода от Павелбанско кметът на Казанлък излезе с остра реакция в личния си профил във Фейсбук.

„Като кмет на Община Казанлък съм загрижена за спокойствието и безопасността на гражданите и недопускането на ескалиране на обществено недоволство или сблъсъци между хора, какъвто бе случаят от 20.03.2023 г. и завършил с фатален край за единия от участниците.

Считам за КРАЙНО НЕУМЕСТНО именно органите на реда да създават впечатление у обществото за БЕЗДЕЙСТВИЕ, макар да знаят, че съгласно Закона бездействието също е вид действие, но с обратен знак. И ако това не беше вярно, то вчерашният случай с фатален край, възникнал като бой между два рода, които дори не живеят на територията на община Казанлък, нямаше да се състои, камо ли в Казанлък и още по-малко да завърши със смърт. Оказа се, че въпросните родове не се бият за първи път в града ни – случвало се и на метри от сградата на РУ „Полиция“ в Казанлък, която се намира в центъра на града.

В тази връзка отправям ОТКРИТИ ВЪПРОСИ от името на гражданите към всички компетентни лица от ОД на МВР и Прокуратурата в Стара Загора и настоявам да получим адекватни отговори:

  1. Какви мерки сте предприели, според компетенцията си, след първия побой между двата рода (единият род е от с. Тъжа, общ. Павел баня, а другият – от с. Манолово, общ. Павел баня), който се е случил в непосредствена близост до РУ „Полиция“ – Казанлък, на 12.10.2022 г.?
  2. Какви конкретни действия са предприели служителите на МВР, разпределени да се грижат за опазване живота, здравето и обществения ред въобще, на територията конкретно на община Павел баня във връзка с дългогодишната, предполагам, вражда между въпросните родове от с. Тъжа и с. Манолово, общ. Павел баня?
  3. Какви мерки сте препоръчали на местната изпълнителна власт, за да се предотвратят последващи размирици? Изпълнени ли са тези мерки? Кои са лицата, отговорни за потушаване напрежението между двата рода?
  4. Единият побой между родовете се е случил на пътното платно посред бял ден на 12.10.2022 г. в непосредствена близост до сградата на РУ „Полиция“ – Казанлък, а другият – на 20.03.2023 г. в района на Районен съд – Казанлък, и по-конкретно до Кооперативния пазар в града. Как са се намесили съответно органите на реда при единия и другия случай? Какви мерки са предприети и в какъв срок след получаване на съответните сигнали на тел. 112?
  5. Във връзка с боя на 20.03.2023 г., който, по данни на МВР, се е състоял след насрочено за същия ден дело в Районен съд – Казанлък, касаещо двата рода, кой е следвало да предупреди служителите на МВР за осигуряване на по-сериозна охрана на процеса и поискана ли е такава? Ако е поискана и осигурена, защо се стигна до тук?“, написа кметът на Казанлък и отправи апел към директора на ОДМВР – Стара Загора, началника на РУ „Полиция“ – Казанлък, и окръжния прокурор за предприемането на конкретни действия по опазването на обществения ред на територията на общината.

(СН)

Снимка: presstv