Европейски цифров иновационен хъб „Загоре“ откриха в Стара Загора

342

Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) „Загоре“ бе открит официално днес в Стара Загора. Ръководителят на проекта и изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) – д-р Румяна Грозева, го определи като синергия за зелена цифрова трансформация. Той е един от четирите одобрени ЕЦИХ за България, реализирани по програма Хоризонт/Цифрова Европа на Европейската комисия. Изпълнява се в широко партньорство, а водеща организация е АРИР – Стара Загора. По този начин Стара Загора и Югоизточен район на планиране официално стават част от трансевропейската мрежа от дигитални хъбове, което отваря редица големи възможности за софтуерните компании в региона да излязат на международните пазари.

„Защо бе толкова важно това да се случи в Стара Загора? Свързаността с останалите хъбове у нас, както и в Европа, научната общност и бизнесът, които работят заедно – това са перспективите, които искаме да дава нашият град на младите хора. Всеки един от нас има свое виждане, но целта ни е обща и ясна, тя е посока – развитие за Стара Загора, независимо дали става дума за дигитализация, предприемачество или надграждане на квалификацията. Целта ни е да бъдем атрактивни за младите специалисти“, заяви по време на откриването зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев.

Хъбовете имат мисия и функция да подпомагат както стартиращи предприятия и бизнеси, така и образователната система. Услугите по дигитализация са приложими във всички сфери, стана ясно по време на събитието в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Основната цел на ЕЦИХ „Загоре“ е да бъде изграден ключов цифров капацитет на ниво Югоизточен район, който да е в подкрепа на регионалните промишлени екосистеми в тяхната двойна зелена и цифрова трансформация, обясни д-р Грозева.

На откриването присъстваха още началникът на Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ на Община Стара Загора Георги Симеонов, представители на Индустриална зона „Загоре“, Тракийски университет, бизнесът в региона, различни НПО организации. В срещата се включиха с опит и добри практики екипи на ЕЦИХ – строителство, агри и киберсигурност.

(СН)