Европейският шампион Калоян Атанасов от „Берое“ триумфира в Топ 10 по борба

57

В началото на декември в София се проведе награждаване на най-добрите десет състезатели на Българската федерация по борба за 2022 г. Младата надежда от старозагорския СК „Берое“ и школото за шампиони – Спортно училище (СУ) „Тодор Каблешков“, Калоян Атанасов бе класиран на десето място и обявен за млад и перспективен състезател!

„Няма нищо по-хубаво от това да видиш, че си ценен и трудът ти не остава незабелязан! Продължавай да тренираш и мечтаеш, момче! Желая ти от сърце един ден да влезеш и в Десетката на България! Обичам те! България над всичко!“, написа в емоционален пост в социалните мрежи неговият треньор в клуба и националния отбор Диан Динчев. Ние пък припомняме, че Калоян Атанасов зае първото място в категория до 71 кг на Европейското първенство (ЕП) за кадети в свободния стил, провело се в румънската столица Букурещ.

Иначе европейският шампион Кирил Милов бе определен за борец No 1 у нас за годината от родната федерация. На стилно тържество в хотел „Рамада“ той получи приза от президента на федерацията Христо Маринов, също възпитаник на прочутата заралийска школа. През този сезон националът в категория до 97 кг взе и сребро на Световното в класическия стил. „За първи път печеля тази награда и съм много горд – каза Милов. – Не мога да определя кой връх през тази година беше най-голям за мен, но най-емоционалният бе от световното първенство. Дни преди това загубих баща си, въпреки това успях да намеря сили и да взема отличието. От постижението си на Европейското също съм много горд, защото станах първи, без да дам точка на съперниците си. За догодина предстоят отново европейско и световно първенство, което ще бъде и първа олимпийска квалификация. Първите петима взимат квота за игрите в Париж. Надявам се да съм сред тях. Не обичам да говоря преди голямо състезание, защото имам горчив опит, все нещо ми се случва… Но няма невъзможни неща!“

Тройката допълват Едмонд Назарян, който стана първи в Европа при юношите в класическия стил, взе още сребро на Европейското и на Световното при мъжете, както и Тайбе Юсеин, Nо1 в Европа.

Десетката допълват още: 4. Евелина Николова, второ място на ЕП; 5. Миглена Селишка, второ място на ЕП; 6. Ахмед Батаев, трето място на ЕП в свободния стил; 7. Айк Мнацаканян, трето място на ЕП в класическия стил; 8. Георги Вангелов, трето място на ЕП в свободния стил; 9. Рамазан Рамазанов, трето място на ЕП в свободния стил, както и споменатият бероец Калоян Атанасов, който получи и приза за най-перспективен млад състезател.

За най-добър треньор бе определен Братан Ценов, който се върна на поста селекционер на мъжкия ни национален отбор по класическа борба. Негови подгласници са старши треньорът на женския национален отбор Петър Касабов и Валентин Ангелов, наставник на мъжкия представителен тим по свободна борба.

По време на церемонията бяха отличени и най-заслужилите клубове. В класическия стил първи е тимът на ЦСКА, в свободния стил – АСК „Сливен“, а при жените – „Бургас“. Почетени бяха и най-добрите съдии за годината – заралията Димитър Чифудов, Недялко Кирезиев и Диян Аврамов.

(СН)