Европейските консерватори откриха официално свое представителство у нас

140
Кристиян Шкварек

Съпротива срещу еврофедерализацията, нелегалната миграция и силно ощетяващата България „Зелена сделка“ са във фокуса на дясната група в Европарламента

От началото на годината групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент има свое официално представителство в София. Начело на офиса на дясната политическа група застава кандидатът за евродепутат от ВМРО през миналата година Кристиян Шкварек. Каква е основната идея, която стои зад новото представителство на европейските консерватори и кои важни за България европейски политики ще защитават те? Отговорите от интервюто на Десислав Тенев с Кристиян Шкварек:

– Г-н Шкварек, преди малко повече от месец Вие обявихте в социалните мрежи, че през настоящия месец януари предстои откриване на представителство на групата на Европейските консерватори и реформисти в София. Първо, как се стигна до реализацията на тази идея и на какъв етап е тя?

– Това е идея от около две години. Идеята е задвижвана от нашия евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, но беше ускорена през миналата година след успешните за консерваторите в България европейски избори. Това представителство в София вече е успешно реализирано, тъй като вече поех неговите функции.

– Каква ще бъде точно ролята и дейността на това представителство. Вие ще бъдете представител за България, така ли да разбирам?

– Точно така, както и за държавите от Западните Балкани. Ролята ще бъде, разбира се, не само представяне на самата група на ЕКР, но и организиране на събития и някакъв вид кооперация, която да докара в София техни представители, да създаваме връзки с български политици и организации. Поставяме си за цел и да си сътрудничим с други десни формации, които стоят вдясно от ЕНП в Европарламента. Говоря главно за групата „Идентичност и демокрация“, където членуват най-вече партиите на Льо Пен във Франция и Салвини в Италия. Като цяло нашата дейност ще бъде доста обширна.

– Групата на консерваторите в Европарламента наброява 66 депутати, от които двама са от България – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Това вероятно показва нарастващото влияние на българските консерватори в европейското им семейство. По какъв начин тази група би могла да бъде от полза на България в контекста на европейското ни членство?

– Категорично смятам, че политиките, които отстоява нашата група и като цяло формациите вдясно от ЕНП, са изначално от полза за България. Колкото по-голяма подкрепа събират тези десни идеи, толкова по-добре за нашата страна. Говорим на първо място за възпирането на крайния еврофедерализъм, чрез който се цели да бъдат премахнати националните суверенитети в Европа. Говорим за по-конкретни мерки срещу масовата миграция, която залива континента, за отбрана на местни индустрии като битката, която беше проведена през миналата година срещу пакета „Макрон“.

– На мен ми изниква още един пример – т.нар. „Зелена сделка“. Няколко пъти в нашия разговор споменахте, че сте по-вдясно от ЕНП. Народната партия сякаш все по-рядко я виждаме да стои зад десни политики?

– Това е така. Вижте кои подкрепят тази „Зелена сделка“. Подкрепя я цялата левица – всички от нордическия фронт през Партията на европейските социалисти до либералите от бившето АЛДЕ, които сега се наричат „Обновете Европа“. В тази група се включва и ЕНП. Т.е. всички от лявото, либералното и център-дясното пространство подкрепят тази „зелена“ идеология. Единствените, които й се противопоставят, са консерваторите и „Идентичност и демокрация“. Това са единствените две формации, които са останали с капка дясна умисъл.

– Понеже сме старозагорска медия и си говорим за „Зелената сделка“, тя ще бъде, бих казал, фатална за нашия регион в контекста на бъдещето на енергийния комплекс „Марица изток“. Ще бъде фатална и за цялата ни енергетика. Виждате ли някакъв шанс в рамките на този Европейски парламент да бъде преосмислена поне част от тази сделка? Може би не осъзнават към момента евробюрократите накъде ни водят реално.

– Единственият шанс е вътре в ЕНП да има отпор и евентуално някакво преосмисляне на някоя от точките. Премахването на тази идеология става практически невъзможно, ако зад нея застава и Народната партия, освен социалистите, зелени и либералите. Ако хората в Европа искат това нещо да престане или малко, или много да бъде обърнато, трябва да започнат наистина да гледат надясно от ЕНП.

– Ако погледнем към българската политика, поне според мен има сериозна група от хора с десни, консервативни виждания, които не припознават нито ГЕРБ, нито партиите от т.нар. традиционна десница, една част от които бяха погълнати от ГЕРБ, а друга отиде в ляво-либералния сектор. Виждате ли бъдеще за една нова консервативна партия в България и Вие лично бихте ли участвали в нейното създаване?

– Поначало аз съм малко скептичен относно създаването на нови партии в България, защото пазарът на политически проекти е наистина пренаситен. Усещам една умора, дори у хората, които са с консервативни виждания, към създаването на нови проекти. Аз лично приветствам младите хора да участват в политиката, както направих самият аз през миналата година, но към момента бих се ограничил до представителството на Европейските консерватори и реформисти в България.

Интервюто подготви:
Десислав ТЕНЕВ