Евродепутат на БСП обвини колеги от ГЕРБ/СДС, че спекулират с декларации по „Зелената сделка“

434
Евродепутат Петър Витанов по време на срещата в Стара Загора

„Като представители на БСП в Европейския парламент ние настояваме за по-балансиран подход при прилагането на новите екологични изисквания. Трябва да бъде търсена пресечната точка между новата „Зелена сделка“, за която европейските граждани настояват, и работните места, и съществуващите производства“. Това заяви в Стара Загора евродепутатът на БСП Петър Витанов. Той взе участие в организираната от местната структура на партията среща-разговор с членове и симпатизанти на левицата, чиято тема бе „Новият европейски бюджет – шанс за балансирано развитие на регионите“. На нея присъстваха още народните представители Георги Гьоков и Димитър Данев, както и общинските съветници Валентина Бонева и проф. Иван Върляков.

Въпреки растящата несигурност около бъдещето на въгледобива у нас, произтичаща от все по-взискателните екологични стъпки, инициирани от новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Витанов заяви пред присъстващите в Зала 2 на хотел „Верея“, че голямата цел на новия пакт не е да затваря производства, а да създаде по-чиста индустрия, която да доведе след себе си до по-здравословна среда. Евродепутатът отправи остра критика към действията на българското правителството по отношение липсата на действия от страна на управляващите в посока на гарантиране на бъдещето на българската енергетика. Според Витанов България има възможност да договори едновременно както изключения за своите въглищни региони, така също и компенсации. „Факт е обаче, че Европа е поела по този нов зелен път и доказателство за това бе изборът на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Тя се ангажира с редица стъпки и мерки в тази посока. Дали ние ще се възползваме от възможностите, които този зелен пакт предоставя. Това е въпросът към българското правителство. Имаме опции за компенсации и за изключения, но ако правителството стои и бездейства, на дневен ред се появяват и рискове. На този етап България се явява най-неподготвената страна в тази нова обстановка. Правителството на Борисов се опитва да обвини Европа за собствената си некомпетентност“, заяви пред старозагорци евродепутатът от БСП.

В деня, в който Петър Витанов бе на визита в Стара Загора, евродепутатите от ГЕРБ/СДС излязоха с декларация, в която критикуват действията на социалистите, че са подкрепили резолюцията на Европейския парламент относно „Зелената сделка“, която съдържа неприемливи за страната ни предложения. Двете десни формации обвиниха БСП, че в България се представя за загрижена за българската икономика и въгледобив, а в Брюксел гласува неприемливи текстове, които пряко засягат българските интереси.

В отговор на декларацията евродепутатът Петър Витанов обвини своите колеги, че се опитват да прикрият липсата на действия от страна на правителството по темата. „Нека не забравяме, че новият европейски курс бе иницииран от Урсула фон дер Лайен, зад която застана ЕНП, в която членува ГЕРБ. Аз не подкрепих новия председател. Още тогава Лайен пое сериозен ангажимент за редуциране на вредните емисии. Затова казваме, че крачката е направена и днес същественият въпрос е как да се възползваме от възможностите на тази „Зелена сделка“. От ГЕРБ неслучайно спекулират с подобни декларации, защото те просто се опитват да насочат фокуса на вниманието в друга посока. Големият въпрос днес е каква е стратегията на тяхното правителство в посока на гарантиране на българския въгледобив. В тази посока само ще спомена, че Германия и Полша договориха своите изключения до 2038 г. и 2070 г. Къде сме ние“, попита евродепутатът Петър Витанов.

В рамките на дискусията бяха обсъдени и други теми, свързани с европейския дневен ред, в това число и бюджетът, предвиден за България по кохезионната политика. Бе обърнато внимание и на вътрешнополитическите въпроси. Народният представител на БСП Димитър Данев коментира подготвения от опозицията вот на недоверие и проблемите около екологията у нас.

Живко ИВАНОВ