Евродепутат Ангел Джамбазки: Въгледобивът е единственият източник на енергийна независимост за България

5859
Ангел Джамбазки

„Въгледобивът е единственият източник на енергийна независимост за България.“ Това подчерта пред медията ни българският евродепутат Ангел Джамбазки в навечерието на Конференцията на ООН в Мадрид, посветена на климата. По повод световния форум се очаква ЕП да гласува резолюции за достигане на климатична неутралност. Проектът на резолюцията призовава Европейския зелен курс, обявен от новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, да включи целта за 55% намаление на вредните емисии до 2030 г., за да може страните-членки на ЕС да достигнат климатичен неутралитет до 2050 г. Парламентът ще разгледа и предложение относно извънредната ситуация в областта на климата и околната среда, което предстои да бъде гласувано. Всичко това не вещае нищо добро за бъдещето на комплекс „Марица изток“. Освен големия брой привърженици обаче темата за климатичния неутралитет среща и опоненти сред представителите в европейските институции. Един от тях е именно Ангел Джамбазки, с когото разговаря „Старозагорски новини“:

– Г-н Джамбазки, темата за климата е водещата в дневния ред на ЕП през настоящата седмица. Очаква се да бъдат гласувани две отделни резолюции, които не вещаят нищо добро за комплекс „Марица изток“. Изборът на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен на практика предопредели политиката, която Съюзът ще води по отношение на климата.

– Моята позиция се различава коренно от тази на болшинството от европейските представители. Много от моите колеги нямат връзка и не са свързани с райони на въгледобив, където тази промишленост дава поминъка на хората. Говоря най-вече за глезените западни избраници, които в живота си не са виждали нито мина, нито миньор, нито топлоцентрала, но обичат да разсъждават многословно по теми като промяната в климата. Те обаче не си дават сметка до какво ще доведе това. Темата за климатичната неутралност, към която ЕС се стреми, засяга пряко работата на стотици хиляди българи. Тук въобще не става дума единствено за пряко заетите в енергетиката, а за цялата българска икономика, която се върти около съществуването на въпросните мощности. Всякакви лековати изказвания по темата са безотговорни и опасни за българската икономика. Казвам това с пълната яснота за онова, което предстои през първата половина на декември в Мадрид – Конференцията на ООН за измененията на климата. Ето защо въобще не споделям позицията на моите колеги, в това число, за съжаление, и български такива. Климатичната неутралност, за която настоява зелената вълна в Съюза, и то до 2030 година, лично аз определям като пълни глупости, защото само преди няколко дни излезе информацията, че Китай е разширил толкова производството си на електроенергия от въглища, че на практика е дублирал капацитета на цялата европейска енергетика. В Европа има една група безотговорни и добре живеещи граждани, които живеят в своя утопичен свят, че ако ние унищожим своята икономика, нещо в климата ще се промени. Подобни позиции в Далечния Изток очевидно се приемат с отворени обятия. Големият въпрос за мен лично е дали тази „еко“ и „зелена“ позиция се дължи само на глупост и наивност, или пък някой не стимулира тези псевдо либерални течения. Казвам го, защото виждаме, че на практика цялата тази мантра за спасяването на света и ролята на Европа работи в полза на китайската икономика. Логично следва да се замислим каква е реалната цел на тази промяна в икономиката като цяло и в частност в енергетиката. Защо създаваме подобни тежести и спънки пред производството? Само преди няколко дни един от големите немски химически концерни затвори своето производство в Германия и го премести в Китай.

– Без всякакво съмнение политиката по отношение на климата създава сериозни затруднения не само на българската енергетика, но и на страни като Полша, Германия, Чехия, Гърция и др. В този смисъл намирате общ език с тези Ваши колеги за отпор?

– Да, категорично да. Отново, както при темата за транспорта, интересите ни съвпадат. Ние работим заедно с нашите колеги от тези страни, защото нито ние, нито поляците имаме интерес да унищожим своята икономика. Аз мисля, че хората, които говорят за затваряне на въгледобива с цел предпазване на климата, са изпуснали една голяма част от уроците по география в началната степен. Очевидно не знаят, че нашата планета има сферична форма и при това положение, когато замърсяваш на едно място, вредните емисии се разпростират навсякъде. Това означава, че ако спреш производството на въглища в Европа, но удвоиш същото в Китай, ефектът за природата би бил нулев. Ефект ще има единствено, и то негативен, за страните, които неразумно се разделят със своята енергетика. Има и друг момент. Въглищната енергетика и топлоцентралите са единственият суверенен български енергоизточник. Всичко останало се внася – газ и ядрено гориво. Затова се замислям върху това кой има интерес да унищожи единствения източник на енергийна независимост за България. За кого ще работи това? Със сигурност не и за България. Ако бъдем толкова безотговорни и глупави и закрием своите централи в Маришкия басейн, страната ни ще стане пряко зависима от вноса на газ и ядрено гориво, при това във все по-големи количества, т.е. все повече ще плащаме. Затворим ли българския въгледобив, ще станем по-зависими като страна. Тогава ще бъдем подвластни на монополното положение на компании, които ще доставят у нас газ и ядрено гориво и ще сме длъжни да се съобразим, защото просто няма да имаме избор. Идва зима, в която комплекс „Марица изток“ осигурява повече от 50% от енергията, необходими на бизнеса и домакинствата у нас. Някой има ли отговор на въпроса какво би станало? Системата ще рухне. Това е пълно безумие. Пак казвам, че имаме едни хора от Западна Европа, очевидно задоволили начина си на живот, които си мислят, че спирайки въглищните централи, ще спасят света. Това обаче няма да стане. Затова и аз не споделям и отказвам да бъда част от подобна зелена вълна.

Интервюто подготви:
Живко ИВАНОВ