Държавни чиновници масово се поболели по Нова година, взели 25% от всички болнични

218

Разходите по изплащането на болничните листове скочили от 253 милиона на 463 милиона лева

Най-много болнични през изминалите празнични дни са взели служителите, работещи в бюджетните организации. Това стана ясно от анализ, представен от социалния министър Деница Сачева, свързан със злоупотребите с болничните, предаде dariknews.

Министърката посочи, че по време на Коледните и Новогодишните празници не се е увеличил значително броят на взетите болнични листове, но пък най-голям бил процентът на заетите в бюджетната сфера – 25%.

Според цитираните данни от Сачева, в последните години разходите за парични обезщетения поради общо заболяване са нараснали от 253 млн. през 2010 г. на 463 млн. през 2018 г.  Броят на болничните към 2018 година достига 2 243 000 като увеличението им за девет години е с 52,2 процента.

Болничните листове до 7 работни дни са най-често издаваните, но основна причина за увеличаване на обезщетенията са заради дълги болнични – от 8 до 30 календарни дни, посочи Сачева.

Най-голям брой болнични листове взимат работниците от трета категория труд, като пикът е през зимните месеци.

Най-честите диагнози са остър бронхит, увреждане на междупрешленните дискове в поясния отдел, остра инфекция на дихателните пътища, заплашващ аборт и вирусна инфекция, даде още информация социалният министър.

Редовни причини за злоупотреби с болнични пък са ваканциите на децата, за наемана на сезонна работа през лятото, както и насърчаване  от страна на работодателите, за да не се плащат заплати.

Темата за злоупотребите с болнични ще бъде обсъдена в едномесечен срок в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодатели, синдикати и държавата са се фокусирали върху 40 мерки за ограничаване на злоупотребите, а при приемането им могат да се наложат законодателни промени, стана ясно от думите на Деница Сачева.

Какви точно мерки ще се вземат и кой ще плаща болничните обаче министърката не уточни. Щяло да се търси баланс, така че да се гарантира интереса на всички страни, както и да не се отнемат права на хората.