ДПС за правителството: 6 месеца гледаме секс, лъжи и видео

501
Аплодисменти от ИТН за кабинета "Петков" на изпроводяк

В лъжа беше обвинена и Корнелия Нинова. Според ИТН за нея животоспасяващо било да останете в коалицията

Дебатите в Народното събрание днес следобед се нажежиха след оповестяването на интересни факти от страна на министъра на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов, че именно премиерът Кирил Петков е искал да се разплати с пътните строители, „за да не се разплаща онзи отсреща“, визирайки президента Румен Радев.

Отношението към ИТН като към трето качество хора доведе до срив на коалицията, заяви Караджов.

„Понеже Кирил Петков разказа за разговора си със Слави Трифонов за обществените поръчки, аз ще ви разкажа разговор между мен и него. Във вашия кабинет вие ми казахте: Искаш ли да ти кажа защо искаме да има проверки от НС за плащанията за пътища – не е защото не ти вярваме, но не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите“, разкри строителният министър в оставка.

От трибуната на Народното събрание Караджов изброи редица случаи на обществени поръчки, в които не са спазени правилата и условията, които са му поставени на него.

„Чух да се говорят лъжи от министър-председателя. И понеже аз слушам две седмици лъжи по мой адрес, си нося една папка с документи. Петков и Василев, изговорихте лъжи по мой адрес и изсипахте помия върху мен, донесъл съм си тук документи. Този трогателен разказ как си говорил със Слави Трифонов Кирил Петков, как, видите ли, той, премиерът, искал 100% тежест и най-ниската цена и дотам. Това е прекрасна идея, аз ви предложих да я въведете със закон, да я въведем тая прекрасна идея във всички министерства. Като ме гледате в очите, ще излъжете ли пред всички народни представители? Искам аз да попитам защо ние тази идея не я бетонирахме в едно постановление на МС?“, изтъкна Караджов.

„Защо да не важи за всички министерства, за НАП, за агенция „Митници“, а само за МРРБ. Извадих справка да видите министерствата с какви критерии са правили поръчките. При повечето от тях цената има дори по-малка тежест от качествената оценка. Къде е тая принципност сега? Я да ви разкажа за МВР, г-н Рашков, 50 на 50. Какво му оценявате, токът от минуса към плюса ли тече? 15 млн. за оборудване. Вие сте високата класа, ние – нисшата, както Хитлер и Гьобелс постъпваха. Тръгна оттам на обиждането на по-нисши същества и чалгари. В МОСВ имате поръчка за картиране на местообитания за 8 млн. лв. при съотношение за качеството 70:30 за цена. Ама как предварително ги оценявате, г-н Петков? Вие сте висшите. Няма да чета всичките, над 50 са такива“, добави министърът в оставка.

„Не очаквах този дебат да изкара на показ лекьосаните парапети на властта. Един час премиер и вицепремиер разказват неща от кухнята до степен, в която е замесен президентът“, заяви от трибуната Десислава Атанасова от ГЕРБ, позовавайки се на разкритията на Караджов.

Тя припомни, че последните дни именно от ПП, дори и БСП, които до преди дни бяха първи поддръжници на Румен Радев, се отрекоха от него и го нарекоха тотално разочарование.

„И вие имате самочувствието да говорите за мафия, човекът, който наруши Конституцията в първия си сблъсък с клетвата. Вие ли, корупционери, ще говорите за борба с корупцията“, подчерта Атанасова.

След нея Йордан Цонев от ДПС обяви: 6 месеца гледаме от този кабинет секс, лъжи и видео.

След прочувственото слово на вицепремиера Корнелия Нинова последва ново изригване от страна на ИТН: „Току-що чухме поредните лъжи. Цял ден министър-председателят лъже, сега и г-жа Нинова излъга. Г-жо Нинова, какво казахте преди малко, че ние не сме подкрепили актуализацията на бюджета. Това ли казахте? Ние подкрепихме актуализацията на бюджета, ще я подкрепим и на второ четене. Спрете да лъжете хората, моля Ви се. Може би за Вас е животоспасяващо да останете в тази коалиция, но когато говорите с факти истината, нека да ги признаваме такива, каквито са. Защото много добре знаем как са протичали коалиционните съвети, каква е истината и какви са позициите ни“, отбеляза депутатът Балабанов.

Внесеният вот на недоверие към правителството на Кирил Петков ще бъде гласуван утре. Заседанието е с начален час 19:40 часа. Причината е, че трябва да бъде спазен 24-часовият срок от края на дебатите.

В материала е използвана информация от Епицентър.бг и tribune.bg