До седмица стартира жътвата в Старозагорско

483

Приблизително седмица остава до началото на „бялата жътва“ в област Стара Загора. Това съобщи председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Цветан Берберов. Комбайните ще влязат първо в полетата с ечемик, който узрява по-рано от пшеницата. В края на месеца се очаква да започне и прибирането на зърното от тазгодишната реколта. Плановете на зърнопроизводителите могат да претърпят промени, ако дъждовното време, което доминира в последната седмица над региона, се задържи. Към момента прогнозите вещаят облаците да отстъпят място на слънцето в края на седмицата. „Есенниците все още са във вегетация. В този смисъл дъждовете в момента се оказват благоприятни за по-доброто изхранване на зърното. Ечемикът отива към зрялост, а пшеницата е в периода на млечно-восъчна зрялост“, обясни Цветан Берберов. Той посочи, че заради забавянето с около десетина дни при сеитбата се забелязва известно отлагане при старта на жътвената кампания. „Това е разбираемо, защото през октомври сушата и някои вредители ни принудиха да засеем своите есенници едва в средата на месеца. Това промени посевния план, което неминуемо дава отражение в тази крайна фаза“, уточни Берберов.

Очакванията на стопаните в Старозагорско през настоящата година са за драстично по-добри добиви в сравнение с миналогодишната кампания. През 2020 г. сушата оказа изключително тежко влияние на културите. На места зърнопроизводителите прибираха по 150 кг от декар. По-влажната пролет през настоящата година обаче спомогна за сравнително доброто развитие на есенните култури. На този фон добрите новини за производителите са свързани и с цената, на която се очаква да бъде търгувана пшеницата. Стойностите към момента надвишават с около 20% стартовите цени за зърното преди 12 месеца. „Нека да не забравяме обаче, че борсовата цена е едно, но реалната, на която я изкупуват търговците, е различна. В момента на борсите виждаме пшеницата да се търгува при 212 евро за тон. Неминуемо обаче прекупвачите ще искат да редуцират част от тази стойност“, коментира Цветан Берберов.

По думите на председателя на Тракийския съюз на зърнопроизводителите в момента слънчогледът в Старозагорско е в добро състояние. Дъждовете от последните дни създават прекрасни условия за развитие на маслодайната култура. Цветан Берберов не пропусна да благодари на заетите в РД „Борба с градушките“ за добрата работа по опазване на реколтата.

Живко ИВАНОВ