До края на май ще приключи отстраняването на нередностите по ул. „Промишлена“ в Стара Загора

404

Средствата ще са за сметка на изпълнителя, увери по време на сесията на ОбС кметът Живко Тодоров

Министерски съвет е прехвърлил на Община Стара Загора остатъка от 14-те милиона лева, който местната власт получи преди две години за изграждане на многофункционална зала в парк „Артилерийски“. Това обяви на вчерашното редовно заседание кметът Живко Тодоров в отговор на въпрос от общинския съветник от „Демократична България“ Димитър Чорбаджиев.

Градоначалникът увери, че средствата няма да бъдат загубени и ще са на разположение на местната власт до края на настоящата година. През 2022 г. с тях се стартира изпълнението на цялостен ремонт на ул. „Промишлена“, ул. „Ст. Черногорски“, кръговото на „Калояновско шосе“, както и ремонтът на ул. „Св. княз Борис I“. Живко Тодоров призна, че има голям процент на неизпълнение в инвестиционната програма на Общината през отминалата година заради повишението на цените на строителните материали, заради което част от изпълнителите са отказали изпълнението на подписаните договори. „Новите процедури по тях са проведени и вече имаме избрани изпълнители“, уточни Живко Тодоров.

При уточняващо питане на Димитър Чорбаджиев за срока, в който изпълнителят на ремонтите на ул. „Промишлена“ трябва да отстрани нередностите, кметът съобщи, че поставеният срок е до края на май. И също, че всичко ще бъде за сметка на изпълнителя.

Живко Тодоров определи като грешка факта, че през 2022 г. не е било възприето предложението на „Демократична България“ местната администрация да заложи средства за проектиране на поставянето на фотоволтаични панели върху общинските сгради. Той увери, че предстои да бъдат предвидени пари за подобни ВЕИ централи. Кметът подчерта, че в тази посока приоритет е изграждането на ФЕЦ за нуждите на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“.

„Не се заблуждаваме, че състоянието на въздуха е добро при интензивността, с която се работи в града по ВиК проекта“, заяви Живко Тодоров на въпрос на Ива Ангелкова от „Възраждане“, свързан с екологията в града. Кметът обясни, че се взимат възможните мерки, но мащабът на ремонтните дейности прави усилията на администрацията не особено ефективни.

Живко ИВАНОВ