Доц. Атанас Славов: Кабинетът „Денков“ е крачка, необходима за решаване на натрупаните проблеми в България

529
Доц. Атанас Славов

Отговорността на бъдещо редовно правителство, начело на което ще застане акад. Николай Денков, ще бъде първо на премиера, а на второ място на мнозинството, което го подкрепи. Това заяви в коментар за „Старозагорски новини“ народният представител от ПП-ДБ доц. Атанас Славов. Той препотвърди заявката, направена от представители на първите две политически сили в парламента, че кабинетът ще работи за ускорена интеграция в европейските структури – Шенген и еврозоната, дълбока съдебна реформа, която включва и конституционни промени, нови инвестиции, както и политики, свързани с доходите, за което настояват от различни сфери в последните месеци. Славов подчерта, че представителите на „Демократична България“ ще подкрепят подобна управленска конструкция, въпреки че тя се различава от предварителните призиви на формацията за експертен кабинет с по-неутрални представители в него и без ярки политически фигури. „В този смисъл имаме отстъпление от тази заявка, но не смятам, че това може да бъде тълкувано като исторически компромис. Това политическо представителство дори има потенциала да бъде полезно за реализация на стратегическите цели. В Народното събрание трябва ясно да покажем на българските граждани какъв е смисълът, заради който се прави тази крачка“, заяви Атанас Славов.

Старозагорският депутат на „Демократична България“ беше категоричен, че е дошъл пределният момент, от който да започне лечението на натрупаните проблеми. Той открои корупцията по високите етажи на властта, неработещите институции, които са забравили основната си функция да бъдат в помощ на гражданите, както и липсата на справедливост като най-значимите заболявания на публичната система в България. „Крайно време е да започнем с това лечение. Правителството на акад. Денков ще е важна, смела и решителна първа стъпка в тази посока, в този оздравителен процес. За да се случи това оздравяване обаче, е нужна широка подкрепа, която не се ограничава само до формациите, които ще подкрепят кабинета“, отбеляза народният представител.

На въпрос доколко от ПП-ДБ вярват в чистосърдечната и откровена подкрепата на ГЕРБ в изпълнението на заложените реформи Атанас Славов коментира, че промените не се правят в интерес на една или друга партия и политик, а на цялото общество и превръщането на България в по-справедлива страна. „Не съм убеден дали подкрепата на ГЕРБ ще е чистосърдечна и откровена, но се надявам да има достатъчна подкрепа за тези реформи. Всички парламентарно представени формации си дават ясна сметка за състоянието на държавата. Крайно време е да свършим политическата, обществената работа, за да променим настоящото положение. Разчитам в някакъв смисъл на сработване на чувството за самосъхранение, партиен интерес, който да служи на общия обществен интерес. Всеки може да следва своите виждания и разбирания, но в края е важно да се случват неща, които са позитивни за обществото и страната ни“, заяви старозагорският депутат.

Експертът по конституционно право отговори на критиките, че ротирането на премиерския пост нарушава основния закон. Според него проблем в тази посока не съществува, тъй като самата концепция за промяна на премиерския пост е на политическо ниво и е резултат от чисто политическо споразумение. Атанас Славов обърна внимание, че подобен подход не е нов в европейския контекст, давайки пример с Ирландия и Румъния, където също се ползва ротация, за да се излезе от политическия блокаж. В отговор на въпрос, свързан с първите 100 дни на бъдещия кабинет „Денков“, старозагорският депутат от ПП-ДБ посочи, че очаква те да бъдат изключително трудни. По думите му от различни страни ще бъде направен сериозен опит за блокиране на работата на кабинета и парламентарното мнозинство, което ще залегне в основата му. „Няма да бъде никак лесно, но вярвам, че ще успеем в първите седмици не просто да изпълним заявените обещания, а наистина да следваме стриктно и последователно посоката, която днес задаваме. Трябва да изпълним тези ангажименти, за да имаме по-справедлива България, с повече и нови инвеститори, за по-високи доходи и по-добра среда на живот за цялото общество“, подчерта Атанас Славов.

Живко ИВАНОВ