Доц. Атанас Славов, ДБ: Отговорността за трети избори ще бъде на ИТН, България няма време за губене

303
Доц. Атанас Славов

„Отговорността за предизвикването на трети парламентарни избори през настоящата година ще бъде на „Има такъв народ“ и Слави Трифонов.“ Това заяви за медията ни водачът на листата на „Демократична България“ в Стара Загора доц. Атанас Славов. Той определи като „еднолично“ предложението за проектокабинет на лидера на ИТН Слави Трифонов.

Славов подчерта, че големите реформи, за които настоява българското общество, изискват и големи мнозинства. „Промените не могат да бъдат правени с 65 народни представители. Парламентарната подкрепа трябва да бъде налична, ако не е, просто няма да има дългосрочни стратегически промени“, предупреди „Има такъв народ“ доц. Атанас Славов. Експертът по конституционно право и преподавател в СУ „Св. Св. Климент Охридски“ призова победителите в отминалите парламентарни избори за разум и напомни, че трите протестни формации имат много ясен ангажимент към обществото. Той коментира, че „Демократична България“ ще обсъди възможностите за излъчване на правителство, ако третият проучвателен мандат за съставяне на кабинет бъде връчен на тях. „За нас като политическа сила е изключително важно да стартираме реформите незабавно. България няма повече време за губене. Важните промени трябва да започнат още в 46-ото Народно събрание“, категоричен бе доц. Атанас Славов.

„Демократична България“ завършва изборната надпревара с резултат от над 10 500 гласа в 27-и МИР – Стара Загора. Обединението успява да увеличи своята подкрепа с още 1 800 души в сравнение с предходните парламентарни избори на 4 април. В национален план „Демократична България“ изпревари ДПС на четвъртата позиция. Коалицията остана на 20 000 гласа зад третата политическа сила „БСП за България“.

„Оценката за представянето ни е позитивна. Това безспорно е успех. Имахме възможност да разгърнем своята кампания, а това даде търсения резултат и тук, в Стара Загора. Надявам се, че доверието на хората е резултат от активната заявка на „Демократична България“ за реформи и от работата ни в краткия живот на отминалия парламент“, изрази надежда доц. Славов. Той обаче определи като „притеснителен“ рекордно ниския брой хора, избрали на 11 юли да се включат в изборния процес. Бъдещият старозагорски депутат коментира, че спадът в активността следва да бъде внимателно анализиран, за да се разбере дали това явление е резултат от ограничаването на купения вот, или от умора в обществото и изхабяване на енергията за промяна.

Живко ИВАНОВ