Доц. Атанас Славов, ДБ: Вотът на недоверие е тест за ИТН, нови избори ще са сигнал за сериозна криза

172
Доц. Атанас Славов

Старозагорският депутат на „Демократична България“ доц. Атанас Славов определи предстоящия вот на недоверие като тест за остатъчната група на „Има такъв народ“. „Въпросът е дали тази партия ще остане вярна на очакванията на своите избиратели, или ще се разтвори в посока партньорство с опозицията“, отбеляза Славов. Той изрази позиция, че настоящото правителство трябва да запази своето управление. Славов аргументира своята заявка с необходимостта от широка съдебна реформа и борба с корупцията, както и скъсване с многогодишната зависимост от руски доставки. По думите му краткото време на това управление е показало, че то може да осъществи своите цели. „Невъзможно е за 6 месеца да изпълниш ангажименти, които са за 4 години. Дори за това кратко време обаче бяха закрити специализираните съд и прокуратура, които се ползваха като политически бухалки. Изработено е ново антикорупционно законодателство, което предстои да бъде прието. В този период на редица кризи и предизвикателства бе намерено решение на спрените доставки на газ от Русия“, отбеляза Атанас Славов.

Депутатът на ДБ обаче не скри, че дори вотът да не свали правителството, то солидното мнозинство в парламента е загубено. Той определи като неустойчив модела, при който „Продължаваме промяната“, БСП и ДБ разчитат на гласовете на отделни народни представители. „Затова нашата цел е, ако това управление остане, да намерим мнозинство за политики в ключови сектори – приемане на еврото, антикорупционно законодателство, съдебна реформа и модернизиране на българската армия. Това ще е тест за ГЕРБ и ДПС, които правят опити да се ребрандират, да покажат как са се променили. Ще е тест за тях дали могат да подкрепят стратегически важни за държавата решения, или чисто конюнктурно ще свалят правителството, но без да предлагат смислена алтернатива“, заяви Славов.

Старозагорският депутат на ДБ видя в евентуални нови избори сигнал за сериозна политическа криза. Той предупреди обаче, че потенциален бъдещ вот вероятно ще роди нов парламент, който няма да бъде по-добър от настоящия или с по-добри възможности за формиране на дългосрочно управление. „Един такъв развой на събитията няма да укрепи държавността и борбата с корупцията. Затова ДБ работи по-скоро за това в рамките на този парламент да имаме управление, което да извършва реформи. Ще е трудно, но нямаме право да се отказваме,“ каза още Атанас Славов.

Живко ИВАНОВ